În această perioadă de autoizolare și distanțare socială, trebuie să știți cum să gestionați eventualele situații legate de purtarea aparatului ortodontic. Nu vă puteți întâlni cu medicul ortodont, așa că mai mult ca oricând este necesar și important să evitați anumite alimente. Scopul este de a evita desprinderea brackeților, tuburilor sau inelelor. De asemenea, recomandăm mai mult ca oricând o igienă riguroasă, pentru a evita și apariția cariilor dentare. *

Alimentele care pot cauza probleme purtătorilor de aparat dentar sunt cele foarte tari (morcovii, pâinea crocantă, fisticul, alunele, etc. măslinele cu sâmburi) și cele foarte lipicioase (guma, caramelele, anumite produse de patiserie, fructele uscate, etc). De asemenea, nu mușcați direct din fructe precum mere, pere, piersici, etc, ci încercați să le tăiați felii sau cubulețe. Aveți grijă întotdeauna cum mestecați, indiferent ce consumați (chiar și alimente moi).

În cazul nefericit în care arcul a ieșit din tub sau s-a desprins un bracket, există posibilitatea de rănire a mucoasei. În acest caz este indicată utilizarea de ceară ortodontică pentru a izola zona ”tăioasă” și pentru a preveni durerile sau disconfortul, așa cum vi s-a explicat în cazul vizitelor anterioare la medicul ortodont. În situația în care nu aveți acest tip de produs, se pot utiliza cu rezultate similare și parafină, ceară de albine sau ceară cu efect antimicrobian (de la farmacie).

Dacă deja s-au produs leziuni la nivelul mucoasei, puteți să ameliorați simptomele cu ajutorul unor substanțe analgezice. Dintre produsele disponibile în farmacii, recomandăm gelurile pentru erupția dentară la bebeluși (Gingigel, Calgel, Elugel, Dentinox).

Vă rugăm să apelați la ajutorul medicului ortodont dacă aveți probleme! Ne puteți contacta pe Facebook sau la telefon, noi vă răspundem cu drag la întrebări și vă îndrumăm, astfel încât să depășim cu bine acestă perioadă.

*Avem un articol despre igienizarea dinților și soluții pentru purtătorii de aparat dentar fix pe blogul nostru: https://teodent.ro/igienizarea-dintilor-pentru-purtatorii-de-aparat-dentar-fix/