Acum mai mult ca niciodată, din cauza regulilor de izolare impuse, regulile de igienă trebuie să fie respectate cu sfințenie, astfel încât să prevenim orice posibile probleme de sănătate. Acest lucru este cu atât mai important pentru copii, care sunt mai sensibili la durere și care au opțiuni limitate de tratamente medicamentoase inofensive.

Așadar, cum îi ferim pe copii de probleme dentare?

Seara, înainte de culcare, este obligatoriu ca cei mici să efectueze periajul dentar, de preferat împreună cu părinții. Periuța dentară trebuie schimbată des, sau igienizată cu ajutorul unui aparat UV sau prin menținerea timp de 5 minute în apă de gură care conține clorhexidină (Parodontax, Eludryl).

Recomandăm reducerea consumului de dulciuri, însă este foarte important de știut că nu atât cantitatea cât mai ales frecvența și fragmentarea în porții mici sunt problematice! Recomandăm ca cei mici să nu primească gustări dulci sau biscuiți, ci acestea să fie consummate la o singură masă, dacă nu se pot elimina complet. Astfel se pot evita dezechilibrarea PH-ului salivar și durerile cauzate de consumul de produse bogate în zahăr. Puteți înlocui aceste produse sau deserturile cu fructe!

Recomandăm o alimentație sănătoasă, echilibrată, bogată în legume, fructe și lactate, care să se concentreze pe valoarea nutrițională a produselor și beneficiile asupra sănătății, mai ales în această perioadă. Se vor evita, la fel ca întotdeauna, sucurile acidulate și îndulcite!

În cazul în care copiii suferă de dureri dentare, este important ca părinții să înțeleagă că la cei mici nu există o concordanță între perceția fizică a durerii și proiectarea ei la nivel cerebral. De aceea este important ca părinții să fie foarte atenți și să încerce să descopere sursa durerii – la nivel dentar, gingival, limbă sau obraji. Trebuie cercetată visual zona dureroasă, deoarece este posibil să prezinte leziuni sau semne că s-a rănit. Așadar, înainte de a contacta medicul, este esențial ca părinții să știe cât mai precis de unde provine durerea.

Niciodată nu dați medicamente copiilor fără a discuta cu un medic înainte! Contactați-ne pe Facebook sau la telefon pentru a obține indicații necesare, care să ajute la gestionarea situației cu cât mai puține riscuri asupra sănătății celor mici.

Care sunt posibilele urgențe la copii?

Pulpita (inflamația nervului). Aceasta se exprimă printr-o durere continuă, care nu trece timp de cel puțin 15 minute. Aceasta este o situație care necesită intervenția unui medic.

Abcesul. Se poate trata acasă cu antibioterapie și antiinflamatorii, însă imediat ce este posibil este recomandată o vizită la cabinet, pentru eliminarea sursei infecției. Chiar daca tratamentul cu antibiotic pare să remedieze problema, de fapt acesta face să dispară doar simptomele infecției (abcesul).

Traumatismele. Acestea pot fi de mai multe tipuri:

Luxații: dinte imobil, deplasat spre buză, limbă sau obraz; dinte imobil dar mai scurt, deplasat în os;

dinte extrem de mobil și alungit și  avulsia (ieșirea dintelui în totalitate din alveolă).

Fracturi coronare: care pot fi fracturi nedureroase, și fracturi dureroase (când se descoperă nervul).

Exceptând fracturile nedureroase, toate celelalte reprezintă urgențe stomatologice și necesită intervenție rapidă pentru creșterea ratei de success a tratamentului și recuperarea într-un procentaj cât mai mare, de preferință 100% a funcțiilor și esteticii inițiale.

Noi depunem toate eforturile și sperăm să ne reluăm activitatea cât mai rapid, astfel încât să putem să tratăm toate cazurile care necesită atenție și intervenții! Între timp, sfatul nostru rămâne același dintotdeauna: mai bine preveniți decât să tratați! Găsiți pe site-ul nostru și alte articole despre igiena dentară și menținerea sănătății dinții copiilor:


Sănătatea orală la copii – de la dinții de lapte la dinții permanenți
Caria de biberon
Fracturile dentare