Îngrijirea dinţilor este foarte importantă în general, și cu atât mai mult în perioada sarcinii – din cauza schimbărilor hormonale care pot afecta gingiile și dinții.

Tocmai din acest motiv este necesară o grijă deosebită și o rutină de igienizare mai riguroasă, pentru a preveni pe cât posibil eventualele probleme. Tratamentele stomatologice în timpul sarcinii sunt sigure, însă ar fi mult mai bine dacă am reuși să le evităm cu totul!

Citiți în continuare pentru a descoperi câteva dintre problemele stomatologice pe care le pot întâmpina femeile în timpul sarcinii.

Gingivita – Schimbările hormonale din perioada sarcinii pot modifica reacția gingiilor la placa bacteriană, ducând la iritații, inflamare și dureri. Unele cercetări arată că numărul bacteriilor din cavitatea orală crește în această perioadă, ceea ce predispune la afecțiuni ale gingiei și impune o igienă mai riguroasă. Ușoara deprimare a imunității din timpul sarcinii contribuie de asemenea la inflamarea gingiilor și la sângerarea lor în timpul periajului. Mai sunt cazuri în care gingia devine foarte roșie și are un ușor aspect de zmeură – dacă aceste zone sunt dureroase, medicul stomatolog se poate ocupa de ele, însă cel mai adesea nu reprezintă motiv de îngrijorare. O periuță cu peri moi poate ajuta. Toate aceste simptome ar trebui să dispară după naștere.

Dacă aceste simptome pun probleme sau deranjează mult, recomandăm controlul periodic pentru igienizare și  monitorizare.

Boala parodontală – Uneori, gingivita poate evolua în boală parodontală. Acest lucru se întâmplă din cauza dezvoltării unei infecții bacteriene în spațiul dintre dinte și gingie, care în mod normal ar trebui să fie etanș. Dacă ligamentele își pierd tonusul, se creează un spațiu suficient pentru a permite bacteriilor să se dezvolte dar prea mic pentru a putea fi igienizat corespunzător. Există soluții și în acest sens, cum ar fi dușul bucal, apa de gură sau vizitele regulate la  medicul stomatolog pentru igienizare și pentru recomandări de soluții potrivite situației.

Gura uscată (xerostomia) – Senzația de gură uscată este cauzată de un flux salivar mai scăzut, datorat schimbărilor hormonale. Din păcate, situația aceasta poate predispune la carii și leziuni ale mucoaselor. Consultați un medic pentru a descoperi remediul potrivit!

Eroziunea ușoară a smalțului –Sarcinile care se prezintă cu grețuri și vărsături reprezintă uneori o cauză de îngrijorare în ceea ce privește sănătatea orală. Din păcate, acidul din stomac poate fi suficient de puternic pentru a eroda superficial smalțul dinților pe suprafețele orale (dinspre limbă). Agravarea acestei situații poate duce la hipersensibilitate dentinară. Pacienta poate fi tentată să se spele pe dinți după episoadele de vomă, însă inițial ideală ar fi o clătire cu apă și bicarbonat de sodiu, pentru a neutraliza mediul acid. De asemenea, se recomandă alegerea unei paste de dinți cu un gust foarte fad, pentru a putea fi tolerată mai bine.

ingrijirea dintilor sarcina

Soluții?

Există câteva lucruri pe care pacientele însărcinate le pot face pentru a preveni sau ameliora problemele prezentate mai sus.

Alimentație sănătoasă – Grija pentru nutriție ar trebui să fie o preocupare constantă pentru fiecare dintre noi, cu atât mai mult pentru viitoarele mame, care asigură prin hrană dezvoltarea copilului dar și menținerea organismului în parametri optimi.

Îngrijire și igienizare – Periajul regulat contribuie la îndepărtarea plăcii bacteriene și la menținerea sănătății gingiilor și dinților. Utilizarea aței dentare sau a irigatorului bucal ajută la dizlocarea depozitelor de placă. Apa de gură distruge mare parte din bacteriile răspunzătoare pentru placa dentară.

Recomandăm ca întotdeauna pacientele să discute deschis și să adreseze întrebări medicului stomatolog în ceea ce privește produsele de îngrijire și igienizare, procedurile dentare și orice alt fel de sfaturi referitoare la sănătatea cavității orale.