Vremea rece poate accentua sensibilitatea dinților, însă chiar și persoanele care nu suferă de această afecțiune pot resimți efectele sezonului răcoros. Dinții stau la căldurică în cavitatea orală, însă atunci când respirăm pe gură pătrunde aer rece, ceea ce face ca smalțul să se contracte, pentru ca apoi să se dilate la loc atunci când închidem gura. Chiar dacă dilatările și contracțiile sunt mici, de-a lungul timpului aceste fluctuații pot duce la microfisuri la nivelul smalțului, ceea ce accentuează sensibilitatea. Acest lucru este cu atât mai grav în cazul persoanelor cu probleme precum leziuni carioase, boală parodontală, etc.

Din păcate, sensibilitatea dinților la rece nu este îmbunătățită dacă sunteți foarte riguroși în ceea ce privește igienizarea dinților, dar poate fi agravată de o rutină deficitară.

Situații și soluții în cazul în care suferiți de sensibilitate dentară:

  • Boala parodontală: Dacă suferiți de această afecțiune, dentina expusă de la nivelul gingiei duce la dureri și mai mari în sezonul rece. Gingivita pune de asemenea probleme, așa că este necesar ajutorul unui medic stomatolog pentru a diminua disconfortul cauzat de această boală.
  • Periajul agresiv: Dacă periați dinții într-o manieră agresivă, acest lucru va duce în timp la subțierea smalțului și deci la o sensibilitate mai accentuată a dinților. Discutați cu medicul stomatolog pentru a descoperi soluțiile potrivite de igienizare și îngrijire, și optați pentru periuțe cu dinții moi.
  • Bruxism, scrâșnit din dinți: Există persoane care suferă de bruxism, afecțiune ce se manifestă prin scrâșnitul dinților (cel mai adesea noaptea, în somn). Din păcate, acest lucru duce la crearea de fisuri în smalțul dentar, ceea ce înseamnă că aerul rece poate deveni foarte incomod și poate cauza dureri. O soluție în acest caz o reprezintă purtarea unei gutiere – acest lucru va opri evoluția bolii, dar nu va remedia daunele deja create.
  • Cariile dentare: Sensibilitatea la rece poate fi un semn al unei carii dentare în stadiu incipient. Dacă senzația persistă și se agravează, sau dacă observați diferențe de culoare la nivelul dinților, trebuie să consultați un medic stomatolog pentru a putea trata leziunea carioasă cât mai din timp.
  • Soluțiile de albire a dinților: Dacă ați făcut un tratament de albire sau dacă folosiți produse (precum pasta de dinți)  în acest scop, trebuie să știți că ingredientele active din acestea afectează smalțul și sensibilizează dinții. Nu recomandăm ca pacienții să facă singuri acest tip de tratament estetic, și nici nu încurajăm această procedură deoarece adesea efectele secundare sunt mai numeroase decât beneficiile de moment.
  • Băuturile acidulate: Este bine știut faptul că sucurile acidulate, cafeaua, ceaiul negru și smoothie-urile de citrice au un efect negativ asupra dinților, mai ales atunci când sunt consumate zilnic sau în cantități mari. Încercați să limitați consumul pentru a preveni eroziunea smalțului. De asemenea, nu consumați băuturi fierbinți dacă sunteți într-un mediu foarte rece (de exemplu, un ceai pe o terasă).
  • Alte situații: Obiceiurile precum igienizarea superficială sau fumatul pot duce la retragerea gingiilor și expunerea dentinei, ceea ce înseamnă o sensibilitate crescută a dinților, mai ales în sezonul rece.

Recomandarea noastră este să consultați medicul stomatolog atunci când suferiți de sensibilitate dentară, deoarece cauzele pot fi multiple și depistarea problemelor din timp vă poate scuti de suferință, efort și cheltuileli majore. Este important să știți că ignorarea acestei probleme și faptul că ea dispare temporar când temperaturile cresc nu înseamnă că totul este în regulă! De asemenea, folosiți pastă de dinți special concepută în acest sens (există mai multe variante în magazine și farmacii) și urmăriți evoluția, astfel încât să vă puteți bucura de iarnă zâmbind larg.