Igienizarea dinților este esențială pentru păstrarea sănătății cavității bucale. Acest obicei devine mai important și , în același timp, mai dificil pentru purtătorii de aparat dentar fix! Tocmai de aceea trebuie implementată  o rutină corectă și eficientă care să asigure o dantură sănătoasă. Într-adevăr, trebuie investit ceva mai mult timp în curățarea dinților, dar este important pentru a evita problemele (carii, gingii inflamate, decalcifiere, etc.)

La începutul tratamentului ortodontic, poate părea că periajul este cea mai mare provocare, mai ales atunci când periuța nu ajunge la spațiile dintre brackeți. De asemenea, este posibil ca igienizarea să dureze foarte mult, dar odată cu trecerea timpului, va deveni mai simplă și mai rapidă.

Pentru a veni în ajutorul celor ce nu sunt siguri care este soluția cea mai bună, avem mai jos câteva sfaturi:

1. Periajul dinților trebuie efectuat de cel puțin de două ori pe zi, pentru a evita formarea plăcii dentare. Ideal ar fi ca dinții să fie curățați după fiecare masă sau gustare.

Periajul dinților poate fi efectuat după cum urmează: se începe prin clătirea cu apă (pentru a elimina particulele mai mari, resturile de mâncare); periuța va fi poziționată la un unghi de 45 de grade față de gingie, și se vor efectua mișcări scurte, blânde. Periajul trebuie să dureze cel puțin 2-3 minute, și trebuie să fie efectuat pe toate suprafețele, inclusiv în jurul brackeților. Se poate curăța și limba în acest stadiu.

În cazul în care este necesară o curățare mai riguroasă a zonelor din jurul brackeților, aveți opțiunea de a utiliza periuțe interdentare. Aveți întotdeauna grijă să acționați cu blândețe! Procedeul este foarte simplu, după cum puteți vedea în filmulețul de mai jos.Dacă nu este posibil periajul după masă, cavitatea orală trebuie clătită foarte bine cu multă apă.

2. Utilizați ața dentară zilnic! Acest procedeu este oarecum mai complicat în cazul purtătorilor de aparat dentar fix, însă cu puțin exercițiu se poate crea o rutină eficientă dar și rapidă.

Recomandăm ața dentară cerată, care nu se va rupe sau agăța în arcuri sau brackeți.

Procedura este relativ simplă: O bucată de ață dentară (de aproximativ 30 cm) se va introduce pe sub arcul aparatului dentar, în spațiul dintre dinți. Capetele aței dentare se vor înfășura pe degetele arătătoare, pentru a se putea ține firul sub tensiune. Apoi se va trage ușor ața printre cei doi dinți, spre gingie. Nu aplicați o forță prea mare, pentru a nu răni gingia. Pentru a curăța în mod eficient, se va glisa ața dentară la baza dintelui, intrând foarte puțin pe sub gingie (acolo fiind un spațiu în care se pot aduna particule mici de mâncare). După ce ați igienizat astfel ambii dinți, trageți ușor ața dentară, și continuați procedura în aceeași manieră pentru toate celelalte spații interdentare. La început va fi un proces de durată, însă cu puțin exercițiu veți descoperi că devine din ce în ce mai ușor.

Pentru o mai bună ilustrare în ce privește ața dentară și aparatul ortodontic, aveți mai jos un filmuleț care să vă ajute să înțelegeți procedura.În cazul în care nu reușiți doar cu degetele, există și instrumente ajutătoare, ca de exemplu cele de mai jos. Se va introduce ața dentară prin buclă și se va trage astfel mult mai ușor prin spațiul dintre dinți și arcul aparatului dentar.

ata dentara teodent

3. Nu folosiți pastă de dinți și nici alte produse speciale pentru albire în timpul tratamentului ortodontic. Acestea vor afecta culoarea smalțului, ceea ce înseamnă că odată cu îndepărtarea brackeților, dintele nu va mai avea o culoare uniformă (locul de sub bracket nefiind afectat). Cel mai bine ar fi să evitați pătarea dinților (și brackeților, elasticelor, modulelor) prin evitarea alimentelor foarte pigmentate și să vă concentrați pe o igienă riguroasă care să vă conserve culoarea smalțului.

4. Utilizați apa de gură! Aceasta va ajuta la reducerea inflamației, prevenirea infecțiilor și la diminuarea iritațiilor (toate acestea fiind firești în cazul tratamentului ortodontic). Medicul stomatolog vă poate recomanda un produs potrivit.

apa de gura teodent botosani

5. Acționați întotdeauna cu blândețe! Periajul după fiecare masă sau măcar de două ori pe zi este important, dar asta nu înseamnă că trebuie exagerat! Periajul prea dur sau prea des poate duce la sensibilizarea dinților și la retragerea gingiilor, de aceea este necesară folosirea unei periuțe cu peri moi și utilizarea unor forțe mici. Același principiu se aplică și pentru ața dentară și alte instrumente de igienizare.

igienizare dinti

Toate aceste sfaturi vă pot ajuta să vă mențineți dinții frumoși și sănătoși, astfel încât la finalul tratamentului ortodontic să nu mai fie nevoie de alte intervenții, tratamente, etc. Dacă vă luați toate precauțiile și vă vedeți în mod regulat cu medicul ortodont, ar trebui ca sănătatea cavității bucale să fie asigurată. Însă dacă aveți probleme sau vă îngrijorează ceva, puteți să vă programați vizite periodice și la medicul stomatolog, pentru verificări.