Frenectomie labială și linguală cu laser cu diodă

Este posibil ca medicul pediatru al copilului tău să-ți fi recomandat o intervenție de frenectomie pentru a îmbunătăți alăptarea, masticația și vorbirea copilașului. Atunci când iei decizii de acest gen, este important să ai toate informațiile referitoare la situație și la soluție.

Ce este frenul și ce este o frenectomie?

Frenul este un țesut format din membrane și fibre musculare, ce asigură mobilitatea unui organ (mobil) al corpului. Acest tip de țesut se întâlnește în mai multe locuri în corpul omenesc, însă cel de interes pentru articolul de față este frenul bucal. Funcția sa este de a păstra armonia între buze, limbă și cavitatea orală.

Frenurile oro-labiale sunt frenul lingual (sub limbă), labial superior (între buza superioară și gingie) și labial inferior (între buza inferioară și gingie).

Frenectomia este  intervenția prin care se îndepărtează frenul, atunci când acesta pune probleme.

frenectomie bebelus

Care sunt semnele unul fren lingual problematic?

 • Dificultăți la alăptare (agitație, atașare anormală, hrăniri lungi și dese, supt ineficient, înecare cu lapte, salivare excesivă, pierderea laptelui la colțurile gurii)
 • Din cauza celor menționate mai sus, apar și alte simptome: somn agitat, creștere insuficientă în greutate, reflux gastroesofagian sau colici. În plus, problemele din timpul alăptării nu se limitează doar la bebeluș, mamele au de asemenea de suferit (discofort, durere, mastită, sângerări la nivelul mameloanelor).
 • Imposibilitatea de a deplasa limba dintr-o parte în alta a gurii, sau de a atinge cu limba cerul gurii.
 • Dificultăți în igienizare (utilizare periuță și ață dentară) și, implicit, apariția cariilor dentare
 • Dificultăți în autoigienizare (limba nu are suficientă mobilitate astfel încât să asigure auto-curățarea dinților posteriori)
 • Dureri în maxilare
 • Probleme ortodontice
 • Probleme de fonație (anumite sunete devin dificil sau imposibil de pronunțat)
 • Stimă de sine scăzută

bebelus fren frenectomie

După cum se poate observa, efectele sunt multiple și problematice, motiv pentru care se recomandă frenectomia, astfel încât să se asigure sănătatea orală, estetica și dezvoltarea corespunzătoare a copilului. Această procedură poate fi realizată mult mai simplu cu un laser diodă, așa cum procedăm în clinica Teodent.

Laserul cu diodă se află în avangarda tehnologiei și are o multitudine de utilizări în cadrul stomatologiei, fiind aprobat pentru tratamente de: chirurgie țesut moale (gingivectomii/gingivoplastii, vestibulopastii, chiuretaje parodontale, excizii, frenectomii, descoperiri implant, biopstii, hemostaze, incizii, etc), biostimulare / terapia durerii (eliminarea temporară a durerilor minore în regiunea maxilo-facială orală), procedurile de iradiere (decontaminare endodontică, tratamentul aftelor, leziunilor și hemangioamelor, desensibilizare dentară și decontaminare parodontală) și albire în doar 20 de minute. Este mai confortabil pentru pacient, aducând prejudicii mai mici țesuturilor și necesitând mai puțin anestezic, și reprezintă o opțiune excelentă pentru multe din tratamentele stomatologice.

Frenectomia cu laser prezintă beneficii semnificative:

 • Este o intervenție minim invazivă, fără bisturiu sau fire de sutură (laserul asigură hemostază perfectă)
 • Sângerarea este mult redusă
 • Este lipsită de durere
 • Nu necesită anestezie generală, și se diminuează mult cantitatea de anestezic local (ocazional, se poate efectua doar cu anestezic topic)
 • Timpul de recuperare și disconfortul ulterior sunt mult reduse
 • Prin utilizarea laserului diodă, se stimulează recuperarea țesuturilor asupra cărora s-a efectuat intervenția

Așadar, frenectomia nu este o intervenție de care trebuie să le fie teamă părinților sau copiilor. Pentru tratament cu laser cu diodă, fără frică și fără durere, te așteptăm la Clinica Teodent!