Fractura dentara reprezinta un eveniment in urma caruia o bucata de dinte se detaseaza complet. Fracturile pot fi nepenetrante (un caz mai putin grav) sau penetrante (cu interesare de camera pulpara, care necesita mai multe interventii, adesea complicate).
Desi aceasta situatie constituie adesea motiv de panica, trebuie sa stiti ca bucatile rupte pot fi lipite, dintele final functionand ca unul normal. Aceasta varianta cu reatasarea bucatii rupte este cea mai buna optiune, avand si o rata de succes foarte mare. Si nu in ultimul rand, este de preferat o abordare de conservare, tratamentele invazive nefiind necesare in multe din aceste cazuri.

fracturi dentare

Un tratament invaziv presupune devitalizarea dintelui, in cel mai ”usor” caz, sau extractia si inlocuirea cu implant, in cea mai nefavorabila situatie. Ambele proceduri pot si ar trebui sa fie evitate.
Mai mult de atat, trebuie sa stiti ca dintii expulzati pot fi reatasati, daca sunt implantati in 3-4 ore de la accident! Asadar, exista speranta de a readuce fizionomia si functionalitatea la normal chiar si in situatii extreme.
Asadar, cum procedam atunci cand are loc un accident? Masurile pe care trebuie sa le luam:

Pastrarea calmului. Cautarea fragmentului
Este firesc sa resimtim emotii si panica in urma unui accident, insa trebuie sa ne fortam sa ne concentram pe remedierea situatiei. In cazul copiilor care au suferit fractura de dinte, parintii trebuie sa-si mentina calmul si sa caute bucatile care s-au desprins.

tratare fracturi dentare botosani

Fragmentele sau dintii recuperati trebuie pastrati in ser fiziologic
In urma recuperarii, fragmentele trebuie sa fie pastrate intr-un recipient (borcanas, de exemplu) in ser fiziologic, acesta avand rolul de a evita deteriorarea sau uscarea bucatii de dinte. De asemenea, este importanta pastrarea igienei orale (pentru a impiedica inflamatia gingivala) pana cand pacientul ajunge la stomatolog. Exista tendinta de a evita spalatul pe dinti, de exemplu, insa nu este necesar.

Vizita urgenta la doctor pentru reatasare.
Cu cat ajungeti mai repede la medic, cu atat mai bine. Si, dupa cum am mentionat si mai sus, in cazul expulzarii dintilor, pacientii au la dispozitie un interval de 3-4 ore daca isi doresc reimplantarea dintelui pierdut.

Aceste accidente li se pot intampla atat copiilor cat si adultilor, iar metodele de reatasare a bucatilor fracturate functioneaza in ambele cazuri.
Trebuie ca fragmentul sa fie lipit in pozitia corecta, astfel incat functionalitatea si estetica sa nu fie afectate. Aspectul final este natural, iar eventualele diferente de culoare dispar dupa rehidratarea dintelui. Practic, coroana finala este perfecta fiindca este cea originala!
In situatia nefericita in care totusi nu se gaseste fragmentul, se poate reconstrui (ceramic) dintele fara sa fie necesara devitalizarea sau implanturi ori coroane dentare.
Din pacate, exista si mici neplaceri. De exemplu, dintele este sensibil o perioada de timp, partial din cauza accidentului si partial ca urmare a procedurii stomatologice. Insa toate acestea vor disparea pe masura ce locul se vindeca.
Insa pot aparea complicatii! Lipirea intr-o pozitie incorecta duce la o agravare, ajungandu-se chiar pana la devitalizare. De aceea trebuie avuta o grija deosebita, asa ca uneori este nevoie de o echipa formata din mai multi medici cu diverse specializari (endodont, ortodont, stomatolog) care, impreuna, sa ajute la restaurarea cazurilor mult mai complicate.

Care sunt pasii acestui process?
Radiografie – pentru ca medicul sa se asigure ca nu e afectata camera pulpara si ca nu exista fractura la nivelul radacinii
Periaj corespunzator – pentru a curata si igieniza zona
Reatasare fragment : initial se fac probe pentru a potrivi fragmentul desprins, apoi va fi izolat campul operator cu o foaie de cauciuc (creand un mediu uscat), se va igieniza fragmentul, dupa care se va conditiona cu diverse substante pentru a-l pregati de atasare, si aceleasi proceduri vor fi aplicate in aceeasi ordine si pe dinte, iar dupa aplicarea stratului de adeziv urmeaza lipirea propriu-zisa cu ajutorul materialelor fotopolimerizabile

Cel mai important lucru de retinul este ca dintele natural poate fi restaurat!

Cea mai buna abordare este cea conservatoare, in care fragmentul de dinte este lipit inapoi, pentru a restaura fizionomia si functionalitatea originale!