Vremurile în care se spunea că ”femeia pierde un dinte la fiecare sarcină” sunt demult apuse!

Femeia însărcinată trebuie să-și ia anumite precauții, însă asta nu înseamnă că trebuie să evite orice fel de lucrare stomatologică, cu atât mai mult cu cât în această perioadă organismul trece prin schimbări care pot afecta starea sănătății orale.

Adesea, peste teama generală de stomatolog se suprapun și fricile legate de orice intervenție în această perioadă delicată, însă vrem să vă asigurăm că procedurile stomatologice nu sunt doar sigure, ci și recomandate în anumite situații!

În timpul sarcinii, deficiențele de calciu și modificările hormonale pot afecta cavitatea orală cauzând afecțiuni cum ar fi: carii, gingivită, parodontoză. Din aceste motive igienizarea profesională este recomandată, aceasta fiind o procedură care nu afectează în nici un fel sarcina. În același timp, este necesar ca și rutina de igienizare personală să devină mai riguroasă: lavaj dentar după fiecare masă, ață dentară și apă de gură (fără clorhexidină!), alimentație sănătoasă.

În eventualitatea apariției anumitor probleme, nu  trebuie să evitați stomatologul! Tratamentele simple sunt indicate începând cu a treia lună de sarcină, și contribuie atât la alinarea durerilor, cât și la o sănătate orală mai bună, absolut esențială în perioada de dezvoltare a fătului!

În primul trimestru de sarcină trebuie evitate administrarea de medicamente și radiografiile, intervențiile ample și anesteziile cu adrenalină. În al treilea trimestru, orice sursă de stres poate duce la naștere prematură, motiv pentru care este indicată evitarea ședințelor stomatologice mai complexe. Din acest motiv, femeile însărcinate vor fi supuse procedurilor stomatologice cel mai adesea în al doilea trimestru.

Există câteva proceduri care sunt interzise, în special cele elective (cum ar fi albirea dinților sau implanturile dentare), însă există de asemenea unele care sunt absolut sigure și chiar indicate.

Ideal ar fi ca toate problemele stomatologice să fie rezolvate înainte de sarcină, dar cu prudență și grijă în alegerea și programarea procedurilor, tratamentul femeii însărcinate poate decurge foarte bine, cu rezultate favorabile.