Din ce în ce mai multe persoane portă aparat dentar, indiferent de vârstă. Adulții, la fel ca adolescenții, au aceeași întrebare: cât durează tratamentul ortodontic? Durează mai mult decât în cazul unui copil?

Răspunsul este ”depinde”. Fiecare caz este unic și toată experiența se poate întinde pe parcursul a câteva luni și poate dura până la 3 ani. Există 4 factori principali care determină durata: vârsta, complexitatea cazului, respectarea indicațiilor medicului și tipul de aparat dentar utilizat.

Vârsta joacă un rol mai puțin important decât s-ar crede. După cum probabil fiecare persoană intuiește, tratamentul ortodontic al unui adult poate să dureze un pic mai mult decât în cazul unui adolescent sau copil. Rezultatele sunt mai rapide atunci când structura osoasă este încă în dezvoltare, când dinții încă sunt destul de mobili și pot fi mutați mai simplu. Dinții adulților sunt fixați în poziție deja de mult timp și este nevoie de un efort puțin mai mare pentru repoziționare. Dar alții sunt de fapt factorii decisivi.

Cazurile complexe necesită un tratament mai îndelungat. Perioada minimă de purtate, în cazurile simple, este de doar câteva luni. Acest lucru este valabil pentru persoanele care au o ocluzie destul de corectă dar prezintă o mică problemă de spațiere sau un dinte strâmb. Cu toate acestea, unii adulți au cazuri complexe care prezintă o multitudine de probleme ce trebuie tratate.

Un lucru surprinzător pentru mulți adulți este să descopere că aparatul ortodontic remediază și cazurile clinice de retracție gingie sau os, uzură anormală a smalțului, dureri de cap și articulație temporomandibulară, prin acțiunea de corectare a ocluziei.

Cazurile complexe pot necesita până la 36 de luni pentru a aduce dinții în poziția corectă.

cat dureaza tratamentul ortodontic teodent

Tipul de aparat dentar influențează de asemenea durata tratamentului. Aparatul ortodontic din metal sau ceramic reprezintă cel mai puternic instrument ortodontic disponibil. Este mai eficient pentru aducerea dinților în poziția corectă și oferă cele mai bune rezultate într-un timp mai mic comparativ cu alte metode. Durata minimă de purtare a unui astfel de aparat este de câteva luni pentru un dinte strâmb sau o ușoară problemă de spațiere și până la 36 luni pentru cazurile de ocluzii incorecte complexe. De reținut că un bracket ceramic nu poate tolera forțe la fel de mari ca unul metalic.

Aparatul ortodontic lingual (invizibil, cu bracketi aplicați pe suprafața interioară a dinților) impune un tratament ortodontic de durată mai lungă decât unul convențional. Pacienții care aleg acest tip de aparat trebuie să fie conștienți că acesta implică mai multe consultații, brackeți realizați în laborator (astfel încât să fie perfect adaptați dinților) și progresul va fi mai lent.

Respectarea indicațiilor medicului ortodont influențează de asemenea durata tratamentului. Deși acest lucru nu este adesea o problemă în cazul pacienților adulți, se poate întâmpla ca anumite lucruri să extindă perioada de purtare a aparatului.

Câteva lucruri de reținut: igiena riguroasă este esențială, la fel și respectarea perioadelor de consult și mai ales remedierea cât mai rapidă a eventualelor probleme apărute pe durata tratamentului (înlocuirea unui bracket rupt, de ex).

cat dureaza tratamentul ortodontic

Rutina de după scoaterea aparatului dentar este la fel de importantă ca cea din timpul tratamentului. După ce dinții au fost ținuți pe poziție fixă luni sau ani de zile, aceștia vor avea tendința să revină la poziția inițială. Medicul ortodont va oferi soluții cu privire la aparate de contenție care să mențină poziția finală post-tratament, și este esențială purtarea lor pentru a preveni reaparația problemelor care au dus la purtarea aparatului dentar.