Pentru a menține starea de sănătate a dinților, este necesară o igienă personală riguroasă care va reduce riscul apariției cariilor și care va menține efectele igienizării profesionale.

Periajul dentar de cel puțin două ori pe zi este esențial, reducând numărul bacteriilor din cavitatea orală și îndepărtând resturile alimentare. Acesta trebuie să dureze 2-3 minute, lucru adesea ignorat deoarece oamenii se grăbesc și câteodată omit porțiuni ale arcadelor.

Alegerea unei periuțe de dinți poate părea un lucru dificil, având în vedere numărul mare de modele disponibile. Nu contează firma care le produce, ci particularitățile produsului! Ideal ar fi ca periuța să nu aibă perii foarte duri, pentru a nu provoca leziuni ale gingiei, dar nici foarte moi, pentru a efectua totuși un masaj al gingiei. De asemenea, aveți grijă la dimensiune: partea cu peri a periuței dentare trebuie să se potrivească pe cei doi incisivi frontali de pe arcada superioară. Medicul stomatolog vă poate recomanda un model potrivit în funcție de dimensiunea și particularitățile danturii dvoastră.

Au apărut variante electrice ale periuțelor dentare, care pot fi instrumente extrem de utile, însă absolut necesare doar în cazul persoanelor care nu pot efectua periajul clasic în mod corespunzător.

 

Rețineți: important este să prioritizați acest pas în rutina de îngrijire a dinților, nu tipul de periuță!

 

Atât în cazul periuței clasice cât și a capurilor periuței electrice, durata de viață este una limitată. Analizați-le periodic și schimbați periuța când prezintă semne de uzură sau o dată la 3 luni, după caz. Periuțele sunt utilizate zilnic, sunt folosite și păstrate în mediu umed și adesea reprezintă un loc numai bun pentru dezvoltarea bacteriilor. Nu le păstrați în cutii! Poate vă gândiți că astfel le veți limita expunerea, însă nu veți reuși decât să mențineți umezeala și să agravați problema! Cel mai simplu este să le schimbați pur și simplu!

Utilizarea regulată a aței dentare este de asemenea un obicei extrem de bun deoarece aceasta ajunge în locuri în care periuța nu poate să curețe. Zonele dintre dinți, de exemplu, sunt un spațiu numai bun pentru dezvoltarea bacteriilor, și s-a ajuns la concluzia că un periaj fără utilizarea aței dentare nu este 100% eficient.

Pentru persoanele care au implanturi dentare sau punți dentare, cât și aparat dentar fix, curățarea presupune ceva mai mult efort și mai multă atenție. Există instrumente speciale pentru fiecare din aceste situații.

În cazul implanturilor dentare, durata de viață depinde mult de felul în care sunt îngrijite. Dinții naturali sunt bine fixați în arcadă și gingia îi ”sigilează” și îi protejează, însă în cazul implanturilor există zone (sub coroana protetică) în care pot pătrunde resturi alimentare. Din acest motiv este esențială utilzarea aței dentare sau, și mai bine, a periuțelor interdentare (numite și interproximale). Acestea din urmă se găsesc în majoritatea farmaciilor și sunt împărțite pe categorii de dimensiuni, astfel încât fiecare pacient să-și poată procura periuța interdentară potrivită dinților săi. Ele sunt, de obicei, ce unică folosință și pot fi folosite cu succes și pentru curățarea între dinții naturali sau în jurul aparatelor ortodontice fixe.

Puntea dentară este un tip de lucrare care se sprijină pe doi dinți naturali, între care se găsește un spațiu. Aceste tipuri de lucrări dentare sunt des întâlnite, și igienizarea lor nu este întotdeauna efectuată corect. Pentru că dinții care formează acest tip de lucrare sunt lipiți între ei, poate părea că nu este posibilă sau necesară utilizarea aței dentare. Nu uitați însă că protetica dentară nu este identică dentiției naturale, așa că suntem din nou puși în fața situației în care între gingie și lucrare (sau între bont protetic și gingie) pot pătrunde resturi alimentare care favorizează apariția unor probleme cum ar fi gingivita sau cariile dentare.

În scopul igienizării punților dentare au fost concepute diverse tipuri de ață dentară sau instrumente care să ajute la eliminarea resturilor alimentare și la păstrarea sănătății orale. În filmulețele de mai jos sunt prezentate două posibile soluții.

 

 

O altă soluție potrivită celor cu implanturi și lucrări dentare este dușul bucal, care poate fi procurat din diverse magazine și farmacii, și care poate fi utilizat cu succes atât acasă cât și în deplasări (există variante fixe și mobile), și de către toți membrii familiei (se pot monta capete diferite pentru fiecare persoană). Acest tip de igienizare este ceva mai rapid, deși nu toți îl vor găsi neapărat comod. Există dispozitive fixe cu rezervor sau care se conectează la robinet/baterie și, în funcție de model, se pot regla presiunea apei și alți parametri. Acest aparat este eficient în curățarea în jurul implanturilor, aparatelor dentare, punților și protezelor, interdentar și în șanțul gingival.

 

Apa de gură este indicată mai ales în cazul în care sunt efectuate proceduri stomatologice care afectează gingia, sau în cazul în care există diverse afecțiuni ale mucoasei bucale. Există mai multe sortimente adaptate fiecărui tip de igienizare, medicul stomatolog vă poate recomanda produsele potrivite: unele doar pentru împrospătarea respirației și altele care să ajute la vindecare sau care să minimalizeze riscul de infecții ulterior unor proceduri chirurgicale.

Este important să înțelegeți că nu contează tipul de periuță sau pastă de dinți, nici firma producătoare de ată dentară sau apă de gură! Esențial este ca frecvența, durata și tehnica igienizării să fie corecte, astfel încât să aveți parte de o rutină de îngrijire orală eficientă!