Având în vedere circumstanțele pandemiei cu noul Coronavirus, majoritatea dintre noi suntem izolați sau în carantină, iar clinicile stomatologice sunt închise. Este firesc să ne îngrijorăm de o eventuală urgență stomatologică, și să ne întrebăm ce am putea face dacă apare.

În primul rând, recomandările generale pentru sănătatea dentară se mențin, însă acum este cu atât mai important ca ele să fie respectate cu strictețe. În aceste momente de grea încercare pentru sistemul de sănătate și nu numai, prevenția este cea mai sigură și mai la îndemână metodă de a rămâne sănătoși.

igienizare corecta teodent protectie

Rutina de igienizare este cea mai simplă cale de a depăși perioada aceasta de pandemie cu bine. În situația nefericită în care totuși apar dureri de dinți, este bine să știți câteva reguli simple.

Astfel, vă recomandăm să ne contactați telefonic sau pe rețelele de socializare în cazul urgențelor, pentru a ne explica mai în detaliu problema. Vom face tot posibilul să vă răspundem și să evaluăm situația, atât cât se poate, date fiind circumstanțele. Prin întrebările pe care vi le vom adresa, vom încerca să înțelegem dacă este vorba de o infecție a pulpei dentare, de o sensibilitate crescută sau de un abces parodontal, printre alte posibile simptomatologii.

Cei care au lucrări protetice trebuie să fie deosebit de atenți în această perioadă pentru a evita despinderea sau deteriorarea acestora. Prin desprindere este posibilă expunerea unei zone recent tratate la bacterii și resturi alimentare, ceea ce cauzează dureri pe termen scurt dar și probleme mai grave pe termen lung. În al doilea rând, desprinderea poate duce la deteriorarea lucrărilor protetice prin acțiunea neuniformă a forțelor masticatorii. Lucrările se pot deteriora și fără să se despindă – de exemplu,  în urma consumului unor alimente tari sau foarte crocante, așa că aveți o grijă deosebită sau, dacă se poate, evitați-le cu totul, mai ales în această perioadă.

Auto-izolarea sau carantina acasă poate însemna pentru o parte dintre noi statul în fața calculatorului și televizorului, ronțăind. Vă recomandăm să încercați să vă alimentați corespunzător, atât în beneficiul sistemului imunitar, cât și pentru sănătatea dinților! Nu consumați decât ocazional sau deloc dulciuri, caramele, popcorn sau semințe, băuturi foarte calde sau foarte reci, mai ales în această perioadă, pentru a ocoli problemele ce pot decurge (carii dentare, lucrări protetice deteriorate sau desprinse, inflamația gingiilor, infecții cauzate de resturi alimentare care nu au fost eliminate la periaj, etc).

Așadar, cu atât mai mult în această perioadă este vital să urmați recomandările cu privire la igiena dentară zilnică:

  • Periajul dentar se va realiza riguros, de 2 ori pe zi (dimineața și seara) sau după fiecare masa. Această operațiune nu trebuie tratată cu superficialitate: periați dinții cel puțin 2 minute! Important de menționat este că pe perioada nopții dinții trebuie să fie extra-curați, fără placă bacteriană care să permite formarea de acizi care pot ataca smalțul.
  • În completarea igienizării cu periuța de dinți (indiferent dacă este manuală sau electrică), se recomandă metodele de igienizare suplimentară cu ață dentară, apă de gură, periuță interdentară, duș bucal, după caz (unele vor mai potrivite pentru pacienții cu lucrări de protetică, altele pentru purtătorii de aparat dentar, de exemplu). Acestea, împreună cu periajul, reduc riscul apariţiei cariilor cu până la 80% și minimizează riscul apariției urgențelor dentare.

Nu luați medicamente decât la indicația medicului!
fara pastile

Prima reacție în cazul durerilor dentare poate fi de a lua un analgezic sau antiinflamator. Vă recomandăm să nu vă tratați singuri, și mai ales sub nici o formă să NU luați antibiotice!!! Excepție face cazul în care tratamentul a fost recomandat de către medicul stomatolog pentru situația curentă, de exemplu în urma convorbirii telefonice, după ce ați explicat în detaliu situația, și numai dacă este absolut necesar.

Ne puteți contacta atât la numerele de telefon de pe site, cât și pe Facebook, noi vom încerca să evaluăm pe cât posibil situația astfel încât să vă putem recomanda tratamente sau rețete. Vă ajutăm să depășiți cu bine această perioadă, nu încercați să vă tratați singuri!

Pentru urgențe majore vă stăm la dispoziție atât la telefon cât și pe Facebook. Puteți suna la 112 în situația extremă în care urgența stomatologică va fi căpătat amploare, însă nu abuzați de acest serviciu decât dacă este cu adevărat nevoie, pentru a le da o șansă celor care sunt în situații critice. Cel mai bine ar fi să contactați întâi medicul stomatolog, acesta vă va îndruma către acțiunile corecte.

Sperăm totuși că în urma respectării indicațiilor noastre veți trece cu bine această perioadă și vă veți putea menține sănătatea dentară fără prea mari eforturi – doar printr-o igienizare corespunzătoare și prin celelalte măsuri de prevenție menționate în articol.

Vă dorim multă sănătate și putere de a depăși cu bine această perioadă!

Abia așteptăm să ne revedem sănătoși, zâmbind!