O dantură sănătoasă este o dantură completă! Scopul stomatologiei este de a reda funcțiile normale, confortul, estetica, vorbirea și masticația, indiferent de specificul fiecărui caz. Pierderea dinților reprezintă o provocare atât din punctul de vedere al soluțiilor, cât și al consecințelor asupra sănătății.

Pierderea unuia sau a mai multor dinți poate avea mai multe repercursiuni:

  • Modificarea poziției dinților învecinați
  • Retragerea gingiilor
  • Resorbție osoasă

Înainte să intrăm în detalii cu privire la fiecare dintre ele, vă reamintim că intervențiile făcute la timp sunt mai puțin invazive și costisitoare, motiv pentru care vă sfătuim să nu amânați prea mult tratamentul. Cea mai bună metodă de înlocuire a dinților lipsă pentru a susține sănătatea și funcțiile osului și gingiei este implantul dentar.

Modificarea poziției dinților învecinați

Oricât de surprinzător ar părea, dinții nu sunt ficși, ei se mișcă de-a lungul vieții. Această mișcare este aproape imperceptibilă atunci când nu există dinți lipsă sau probleme de ocluzie, dar odată ce s-au creat goluri, dinții vor migra vizibil. Spațiul gol creat va avea tendința să se ”umple” cu dinții învecinați, care se vor înclina, antrenând partea respectivă de dantură într-un clivaj lent. Modificarea nu pune doar probleme estetice, cât mai ales funcționale. Cu cât se va interveni mai repede, cu atât mai bine. Adesea, dinții deja aplecați nu pot fi readuși în poziția originală decât cu intervenții majore ortodontice, și doar în anumite cazuri în care structura osoasă și starea de sănătate a danturii și gingiei permit acest lucru.

Pe lângă înclinarea dinților vecini spre spatiul edentat, o altă consecință este coborârea/urcarea dintelui antagonist (de pe maxilarulul/mandibula vecin/ă) în locul dintelui lipsă, până ajunge, în final, să aibă contact cu gingia rămasă în locul edentat. Acest lucru duce la inițial la micșorarea spațiului de protezare a dintelui lipsă (inițial) și ulterior chiar la pierderea acelui antagonist care a coborât prea mult în spațiul edentat. În tot acest timp, apar probleme în dinamica mandibulară, cei doi dinti acționând o forță de forfecare ce duce la limitări ale mișcării mandibulare, și în final la dureri și modificări ireversibile în articulația temporo-mandibulară.

implant dentar

Retragerea gingiilor

Gingia are un rol bine stabilit, și odată ce dintele a fost scos, după vindecare, aceasta va avea tendința să se subțieze. Acest lucru se datorează faptului că dintele pe care gingia îl sprijinea a dispărut. În timp, problema se va extinde și către dinții învecinați, care vor pierde o parte din suportul oferit de gingie, devenind mai susceptibili la infecții, chiar dureroși la anumite alimente și, în timp, pot începe să se clatine. Este posibil ca pacientul să necesite remodelare gingivală sau grefă, dacă înlocuirea dintelui lipsă este amânată prea mult.

Resorbție osoasă

Osul este o parte vie și dinamică a organismului, chiar dacă acest lucru pare greu de crezut. Atunci când este stimulat, osul devine mai puternic. Tocmai de aceea mișcarea și exercițiile sunt esențiale pentru sănătate. Dacă vorbim de oasele mandibulei sau maxilarului, acestea sunt stimulate de dinți! Rădăcinile lor, împreună cu forța normală a masticației, transmisă de la dinți la maxilar/mandibulă, determină densitatea și rezistența osului.

Atunci când lipsesc unul sau mai mulți dinți, înafară de retragerea gingiilor, pacienții se vor confrunta și cu resorbție osoasă. Trebuie intervenit cât mai curând pentru restaurare. Amânarea tratamentului poate duce la o degradare avansată care necesită adiție osoasă pentru remediere, intervenție mai invazivă, mai costisitoare și care presupune și o perioadă mai mare de recuperare până la posibilitatea montării unui implant dentar. De asemenea, în cazul în care se ajunge treptat la edentație totale, resorbția osoasă poate crea probleme de stabilitate și funcționalitate a protezelor mobile.

Lipsa unui dinte, chiar dacă nu este vizibilă sau deranjantă estetic, este o problemă serioasă! Poate crea o suită de afecțiuni care, în timp, se agravează, afectând sănătatea și integritarea cavității orale.

Frica de dentist nu este un motiv de a amâna remedierea situației! Vă așteptăm la Clinica Teodent pentru tratamente fără frică și fără durere, care să vă redea atât sănătatea, estetica și funcțiile, cât și încrederea în sine!