Aparatul miofuncțional este un aparat prefabricat, dintr-o singură bucată, conceput în scopul poziționării dinților. El poate fi utilizat începând cu vârsta de 3 ani până la 9 ani, odată ce dinții permanenți au erupt și cât timp copilul încă se află în perioada de creștere, înainte de tratamentul ortodontic propriu-zis.

Aparatul miofuncțional îmbunătățește nu doar malocluzia, ci și trăsăturile feței și obiceiurile de masticație și vorbire.

Adesea, dinții permanenți erup într-o poziție incorectă care poate afecta nu doar fizionomia, ci și funcționalitatea danturii. Mulți dentiști recomandă ca părinții să aștepte până când copilul mai crește pentru a monta un aparat dentar fix și pentru eventuale extracții.

aparat miofunctional teodent

Însă acest lucru nu mai este necesar! Aparatul miofuncțional a fost conceput pentru tratament timpuriu, atunci când este cazul. Unele probleme dentare sunt moștenite, iar altele sunt dobândite. Obiceiurile precum respiratul pe gură și suptul degetului mare pot afecta evoluția creșterii dinților. Aparatul miofuncțional poate corecta aceste obiceiuri și ajută la aliniera dinților, ceea ce face ca tratamentul ortodontic ulterior să fie mai puțin complex și să necesite mai puține extracții.