Este anestezia dentara sigura in perioada de alaptare? Care sunt ideile preconcepute si precautiile necesare?

Exista multe idei preconcepute legate de anestezia dentara efectuata in perioada de alaptare: nu este sigura, trebuie evitata alaptarea timp de cateva ore sau zile, laptele extras dupa anestezie trebuie sa fie aruncat fiindca nu este sanatos pentru copil, etc.

Precautia este buna, in general, insa mai important este sa ne documentam si sa facem alegeri informate! In cazul de fata, in ceea ce priveste legatura dintre anestezia dentara si alaptare, veti descoperi ca ideile preconcepute de mai sus nu au o baza corecta.

Nu este nevoie ca femeile care alapteaza sa evite tratamentele stomatologice!

Exista mai multe motive pentru care anestezia dentara este sigura.

In primul rand, anestezia dentara este locala! Acest lucru inseamna ca numai o portiune a maxilarului va fi amortita, si deci anestezicul utilizat se regaseste intr-o cantitate neglijabila in sangele mamei. Ceea ce inseamna ca substanta respectiva exista intr-o proportie infima in lapte, deci pomparea lui spre a fi aruncat nu are justificare, mai ales ca nici nu grabeste eliminarea anestezicului din organism.

Singurele cazuri in care ar trebui manifestate o grija si o precautie deosebite este atunci cand copilul are deja probleme (a fost nascut prematur, este la terapie intensiva, este bolnav, etc) – acest lucru inseamna monitorizarea celui mic si observarea reactiilor sale, nu neaparat intreruperea alaptarii.

In plus, timpii de injumatatire sunt scurti, ceea ce inseamna ca in cazul anestezicelor locale obisnuite, substanta este deja metabolizata in mare parte sau chiar total in momentul in care mama ajunge acasa sau se simte suficient de bine (in urma procedurii stomatologice) pentru a alapta.

Dintre nelamuririle pacientelor, mai mentionam si faptul ca tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare sau antibiotice in urma tratamentului stomatologic nu impune intreruperea alaptarii. Exista numeroase optiuni compatibile cu alaptarea iar medicul va poate recomanda variante potrivite situatiei dvoastra.

Tomografia si radiografia dentara sunt ambele proceduri compatibile cu alaptarea, deci nu este necesara pomparea si aruncarea laptelui ulterior acestor investigatii.

anestezic stomatologie

In cele ce urmeaza, mentionam pe scurt cele mai uzuale anestezice si compatibilitatea lor cu alaptarea.

  • Lidocaina – prezinta un risc foarte scazut (chiar si in cantitati mai mari), indiferent de metoda de administrare
  • Articaina –compatibila cu alaptarea, fara riscuri la copil; in doza unica, improbabil sa genereze efecte adeverse; in cazul alaptarii nou nascutilor sau copiilor nascuti prematur, se recomanda optarea pentru un alt anestezic
  • Bupivacaina –prezinta un risc foarte scazut in cazul anesteziilor dentare (folosirea intrapartum are efecte diferite si reprezinta o situatie diferita de cea din domeniul stomatologiei)
  • Novocaina / Procaina – compatibila cu alaptarea, fara riscuri la copil; in doza unica, improbabil sa genereze efecte adeverse; in cazul alaptarii nou nascutilor sau copiilor nascuti prematur, se recomanda optarea pentru un alt anestezic
  • Adrenalina / Epinefrina–prezinta un risc foarte scazut, avand o metabolizare rapida (iese din organism, in aprox. o ora) si biodisponibilitate neglijabila
  • Protoxid de azot (gaz ilariant) –cu timpi de injumatatire foarte scurti, acest anestezic trece in laptele matern in cantitati foarte mici, nefiind absorbit de catre sugar.