Parodontologie Botosani

 

Boala parodontală este cauză de bacteriile din placa dentară, afectând atât tinerii cât și persoanele vârstnice. Factorii declanșatori pot fi obiceiurile vicioase (fumatul
și consumul excesiv de alcool), periajul incorect și igiena orală precară,
coroanele și punțile dentare neadaptate anatomic sau vechi (care favorizează
acumularea de placă bacteriană), anumiți factori de mediu, un stil de viață
nesănătos și o alimentație necorespunzătoare.

Există de asemenea o formă a bolii parodontale cauzată de modificări hormonale (precum sarcina sau menopauza), însă în acest caz vorbim de gingivită reversibilă.

Mai există și cazuri în care boala parodontală este cauzată de anomalii
dento-maxilare – de exemplu cazurile în care este necesară corectarea ocluziei
prin purtarea unui aparat ortodontic și, nu în ultimul rând, menționăm și
factorul ereditar.

Această afecțiune nu cauzează întotdeauna dureri și adesea evoluează asimptomatic, motiv pentru care controlul periodic este esențial. Pacienții nu pot aprecia gravitatea situației și adesea se prezintă atunci când au deja sângerări gingivale. Numai un medic stomatolog poate diagnostica boala parodontală (mai ales în stadiu incipient), și poate îndruma pacientul către un doctor specializat în parodontologie.

Tratament Parodontoza Botosani

 

Boala parodontală are trei faze:

  • Prima este gingivita, etapă în care apar inflamații la nivelul gingiei, modificări de culoare, papile îndepărtate de pe dinți, prurit gingival și sângerare la periaj.
  • A doua este parodontita superficială, care se caracterizează adesea prin miros neplăcut al gurii, o ușoară mobilitate a dinților și sensibilitate exagerată a acestora.
  • A treia etapă este parodontita profundă, situație care implică afectarea structurilor de susținere a dinților, resorbție osoasă accentuată și dezvoltarea pungilor parodontale. Din cauza pierderii țesutului osos de susținere, dinții vor fi imposibil de salvat și pacienții îi pot pierde spontan.

 

 

Pentru a pune un diagnostic, medicul stomatolog efectuează un consult de specialitate. În anumite cazuri, pacientului îi este recomandat un medic specialist în parodontologie care poate efectua un examen local minuțios prin sondaj paradontal. Este nevoie de asemenea de o anamneză amănunțită și de o radiografie, aceasta din urmă oferind informații detaliate și precise despre starea danturii, inclusiv despre eventualele pierderi osoase din jurul dinților. Uneori se realizează o parodontometrie, adică un set de măsurători efectuate pentru fiecare dinte în parte, care ajută la determinarea stadiului bolii și la monitorizare în timp, prin oferirea unor parametri de reper.

Oprire Sangerare Gingii

 

În prima etapă a tratamentului se încearcă reducerea factorilor favorizanți, care determină afecțiunea – placa bacteriană și tartrul. Această abordare nechirurgicală se adresează cazurilor simple în fază incipientă, și este compusă din periaj profesional și detartraj periodic. În stadiile mai avansate ale bolii, ulterior tratamentului menționat anterior, este necesară o intervenție chirurgicală, care poate fi realizată convențional sau cu ajutorul laserului. Scopul operației este de a curăța cât mai bine țesutul afectat din zonele altfel inaccesibile, dar și de a suplini lipsa osului sau gingiei, dacă este cazul. Din păcate, câteodată tratamentul implică și extracții dentare, ca ultimă soluție pentru dinți ce nu pot fi salvați.

 

Terapia cu Laser este o soluție modernă și eficientă, având succes în decontaminarea pungilor parodontale și facilitarea reconturării gingiei, reușind să pătrundă mai profund comparativ cu metodele convenționale. Energia laserului are rolul de a elimina microbii, de a diminua inflamația și de a stimula vindecarea, reducând în același timp neplăcerile și durerile post-operatorii.

Tratament Parodontoza Laser

Post-operator, se impune o îngrijire mai riguroasă și
respectarea câtorva reguli:

  • Imediat după intervenție, este indicat un periaj cât mai delicat al dinților, sau chiar numai clătirea cu apă de gură (în cazurile cu sensibilitate crescută)
  • La o săptămână post-intervențional, înafară de periajul obișnuit, se va adăuga periajul interdental cu periuțe interproximale care pot fi îmbibate în apă de gură
  • La 3 luni după, se va realiza un nou periaj profesional și detartraj.

După intervenție urmează o etapă de întreținere a rezultatului obținut, pe o perioadă de ani de zile. Este greu de spus cât se mențin rezultatele deoarece depinde mult atât de fiecare caz în parte, cât și de obiceiurile pacientului. Igiena riguroasă și consultul periodic sunt extrem de importante, împreună cu monitorizarea, pentru a preveni agravarea condiției curente și pentru a înlătura din nou, dacă este cazul, factorul bacterian determinant.