Fațetele dentare sunt componente estetice realizate în laboratorul dentar, pelicule foarte fine de înaltă rezistență și durabilitate, care sunt aplicate pe suprafața vestibulară a dintelui de către medicul stomatolog, în scopul îmbunătățirii esteticii.

Fațetele dentare pot fi confecționate din compozit (material plastic), ceramică și zirconiu. Există diferențe în ceea ce privește calitatea, aspectul și desigur prețul fațetelor dentare.

Compozitul este cel mai puțin costisitor, având o estetică mai puțin naturală și o durată de viață mai scăzută. În ciuda celor câteva dezavantaje prezentate, faţetele din materiale compozite sunt totuși utilizate, fiind indicate în cazul care există abrazii şi eroziuni dentare.

Ceramica este cel mai comun material utilizat. Prețul fațetelor din ceramică presată sau stratificată este mai mare, dar acestea sunt rezistente și prezintă o transluciditate mai apropiată de cea a dinților naturali. Din punct de vedere estetic, sunt cele mai recomandate, însă principalul lor dezavantaj este că necesită o șlefuire mai mare a dinților. Fațetele din acest tip de ceramică sunt destul de rezistente și cu o transluciditate mult mai apropiată de cea a dinților naturali. Sunt cele mai recomandate din punct de vedere estetic, însă sunt de obicei mai groase decât celelalte tipuri de fațete așa că necesită o șlefuire mai mare a dinților ce urmează a fi acoperiți.

Zirconiul este extrem de rezistent și este realizat exclusiv prin tehnologia CAD/CAM de frezare computerizată. Transparența nu este atât de apropiată de cea a dinților, motiv pentru care la aplicare rezultatul este puțin mai alb și mai opac decât restul dinților. Prețul fațetelor de zirconiu este puțin mai mic decât al fațetelor de ceramică.

Tehnica realizării fațetelor dentare:

Fațetele dentare sunt realizate prin frezare din bloc de ceramică utilizând CAD CAM – un proces de înaltă precizie asistat de calculator. Astfel se asigură îmbinarea perfectă cu dinții și implicit o durată de viață mai mare a fațetelor.