Avantajele tratamentului endodontic realizat la microscopul dentar sunt multiple:

• diagnosticul corect al unor afectiuni ale dintelui care fara magnificatie nu pot fi identificate: fracturi radiculare longitudinale, perforatii, fisuri;

• posibilitatea indepartarii instrumentelor fracturate din canalul radicular;

• posibilitatea aplicarii in canalul radicular a unor materiale speciale( MTA, Bioceramics) , a caror manipulare necesita o vizibilitate foarte buna;

• cresterea confortului pacientului, prin scurtarea duratei tratamentului;

• vizibilitatea foarte buna, care asigura medicului un bun control al manoperei efectuate .

Endodontie Microscop

Ce este endodontia?

Endodontia este o specialitate a medicinei dentare recunoscuta in mai multe tari din Europa si Statele Unite ale Americii incepand cu anul 1967 care se ocupa cu studiul pulpei dentare umane si a tesutului periapical.
In anul 2010 aproape 70% din tratamentele endodontice au fost realizate in SUA de catre specialisti in endodontie.

Ce este tratamentul de canal?

Tratamentul de canal (sau endodontic) se refera la terapia stomatologica a unui dinte cu inflamatie pulpara in scopul vindecarii bolilor pulpei dentare (nervului) si pastrarii lui in cavitatea orala.

Inflamatia pulpara apare in urma agresiunii dintelui cauzata de carii profunde, obturatii coronare (plombe) intinse, fracturi sau fisuri in smalt, sau ca urmare a unor traumatisme suferite de dinte. Daca nu se instituie un tratament endodontic complet si complex dintele trebuie extras, el constituind o sursa de durere si un focar de infectie pentru organism.

In ce consta tratamentul de canal asistat de microscop?

Endodontia clasica isi justifica multitudinea de esecuri prin argumentul lipsei vizibilitatii si a utilizarii exclusive a simtului tactil. Tehnologia de ultima generatie a introdus microscopul operator in medicina dentara revolutionand astfel un domeniu ”orb” pana nu demult. Microscopul a venit in ajutorul medicilor specialisti confirmand citatul marelui medic endodont Prof. Dr. S. Kim ” You can’t treat what you can’t see” ( ”Nu poti trata decat ceea ce vezi”).

Microscopul s-a dovedit a fi util in vizualizarea mult mai buna a complexitatii  anatomiei dentare, in tratamentul dintilor cu acces dificil, la gasirea canalelor suplimentare, la indepartarea instrumentelor fracturate pe canal, in instrumentarea canalelor calcificate, lucruri care sunt foarte dificil de detectat prin metode traditionale de tratament. Microscopul ajuta medicul sa vizualizeze canalele radiculare la mariri de la 3,5 la 20 de ori si prin iluminarea campului operator cu lumina de inalta intensitate.