Tratament LASER pentru Boala Parodontală

Boala parodontală are la bază o infecție bacteriană care afectează țesutul și osul – structurile de susținere a dinților.

Faza inițială sau stadiul de gingivită este o formă mai ușoară și gestionabilă, care se caracterizează prin sângerări în timpul periajului, dureri ale gingiei și uneori respirație urât mirositoare.

Netratată, boala poate evolua în parodontită, care afectează osul și este ireversibilă. În acest stadiu dinții devin mobili din cauza retragerii gingiei și pot cădea. Fiecare pacient care prezintă această afecțiune are un alt parcurs, și uneori persoanele tinere pot să sufere de o formă agresivă.

Boala parodontală nu trebuie neglijată, deoarece în timp poate duce la pierderea dinților, iar în stadiile avansate procedurile de remediere pot fi extrem de complicate și scumpe.

Dintre cauzele aceste afecțiuni, amintim igiena orală deficitară, fumatul, anumite boli cronice (precum diabetul) și chiar anumite medicamente. Persoanele cu imunitatea compromisă, cu vârsta de peste 45 de ani sau care au diabet trebuie să fie în mod deosebit mai prevăzătoare cu privire la igiena orală și monitorizarea bolii parodontale.

Care este tratamentul?

Există mai multe variante de a gestiona sau de a trata această afecțiune.

Abordarea nechirurgicală se adresează cazurilor simple în fază incipientă. Este compusă din periaj profesional și detartraj periodic, având scopul de a ține sub control numărul bacteriilor din cavitatea bucală și de a elimina tartrul, care reprezintă un factor iritant pentru gingie și agravant pentru boala parodontală.

Pentru cazurile mai complicate, se bifează și pașii de mai sus, dar ulterior se efectuează o curățare chirurgicală. În varianta clasică, această procedură este realizată sub anestezie locală, cu instrumente fine care pot pătrunde ușor în spațiul dintre gingie și dinte. Uneori este necesară o gingivectomie pentru eliminarea tartrului depus în jurul rădăcinii dintelui.

Este evident că toate aceste proceduri sunt invazive și cu siguranță fiecare pacient și-ar dori să le evite, pe cât posibil. Însă, odată cu evoluția medicinii, laserul a ajuns să fie o soluție optimă și favorabilă pentru cei care au cu adevărat nevoie de tot ajutorul posibil în combaterea efectelor bolii parodontale. Terapia cu Laser este o soluție modernă și eficientă, având succes în decontaminarea pungilor parodontale și facilitarea reconturării gingiei, reușind să pătrundă mai profund comparativ cu metodele convenționale. Energia laserului are rolul de a elimina microbii, de a diminua inflamația și de a stimula vindecarea, reducând în același timp neplăcerile și durerile post-operatorii.

Terapia cu Laser poate fi folosită independent sau în completarea abordării chirurgicale menționate la început. Studiile au demonstrat că tratamentul cu laser ajută la menținerea rezultatelor un timp mai îndelungat.

Post-operator, se impune o îngrijire mai riguroasă și respectarea câtorva reguli:

  • Imediat după intervenție, este indicat un periaj cât mai delicat al dinților, sau chiar numai clătirea cu apă de gură (în cazurile cu sensibilitate crescută)
  • La o săptămână post-intervențional, înafară de periajul obișnuit, se va adăuga periajul interdental cu periuțe interproximale care pot fi îmbibate în apă de gură
  • La 3 luni după, se va realiza un nou periaj profesional și detartraj.