Clinica Teodent

Parodontologie Laser

Pentru a pune un diagnostic, medicul stomatolog efectuează un consult de specialitate. În anumite cazuri, pacientului îi este recomandat un medic specialist în parodontologie care poate efectua un examen local minuțios prin sondaj paradontal.

Boala parodontală

Boala parodontală este cauzătă de bacteriile din placa dentară, afectând atât tinerii cât și persoanele vârstnice

Factorii declanșatori pot fi obiceiurile vicioase (fumatul și consumul excesiv de alcool), periajul incorect și igiena orală precară,coroanele și punțile dentare neadaptate anatomic sau vechi (care favorizează acumularea de placă bacteriană), anumiți factori de mediu, un stil de viață nesănătos și o alimentație necorespunzătoare

Există de asemenea o formă a bolii parodontale cauzată de modificări hormonale (precum sarcina sau menopauza), însă în acest caz vorbim de gingivită reversibilă.

Mai există și cazuri în care boala parodontală este cauzată de anomalii ento-maxilare – de exemplu cazurile în care este necesară corectarea ocluziei prin purtarea unui aparat ortodontic și, nu în ultimul rând, menționăm și factorul ereditar.

Această afecțiune nu cauzează întotdeauna dureri și adesea evoluează asimptomatic, motiv pentru care controlul periodic este esențial. Pacienții nu pot aprecia gravitatea situației și adesea se prezintă atunci când au deja sângerări gingivale. Numai un medic stomatolog poate diagnostica boala parodontală (mai ales în stadiu incipient), și poate îndruma pacientul către un doctor specializat în parodontologie.

Clinica Teodent -  Parodontologie laser

Boala parodontală are trei faze:

Gingivita

Prima este gingivita, etapă în care apar inflamații la nivelul gingiei, modificări de culoare, papile îndepărtate de pe dinți, prurit gingival și sângerare la periaj.

Parodontita superficială

A doua este parodontita superficială, care se caracterizează adesea prin miros neplăcut al gurii, o ușoară mobilitate a dinților și sensibilitate exagerată a acestora.

Parodontita profundă

A treia etapă este parodontita profundă, situație care implică afectarea structurilor de susținere a dinților, resorbție osoasă accentuată și dezvoltarea pungilor parodontale. Din cauza pierderii țesutului osos de susținere, dinții vor fi imposibil de salvat și pacienții îi pot pierde spontan.
Clinica Teodent - Parodontologie laser

Diagnostic

Pentru a pune un diagnostic, medicul stomatolog efectuează un consult de specialitate.

În anumite cazuri, pacientului îi este recomandat un medic specialist în parodontologie care poate efectua un examen local minuțios prin sondaj paradontal.

Este nevoie de asemenea de o anamneză amănunțită și de o radiografie, aceasta din urmă oferind informații detaliate și precise despre starea danturii, inclusiv despre eventualele pierderi osoase din jurul dinților.

Uneori se realizează o parodontometrie, adică un set de măsurători efectuate pentru fiecare dinte în parte, care ajută la determinarea stadiului bolii și la monitorizare în timp, prin oferirea unor parametri de reper.

Clinica Teodent -  Parodontologie laser

Tratament

În prima etapă a tratamentului se încearcă reducerea factorilor favorizanți, care determină afecțiunea – placa bacteriană și tartrul.

Această abordare nechirurgicală se adresează cazurilor simple în fază incipientă, și este compusă din periaj profesional și detartraj periodic

În stadiile mai avansate ale bolii, ulterior tratamentului menționat anterior, este necesară o intervenție chirurgicală, care poate fi realizată convențional sau cu ajutorul laserului.

Scopul operației este de a curăța cât mai bine țesutul afectat din zonele altfel inaccesibile, dar și de a suplini lipsa osului sau gingiei, dacă este cazul. Din păcate, câteodată tratamentul implică și extracții dentare, ca ultimă soluție pentru dinți ce nu pot fi salvați.

Clinica Teodent -  Parodontologie laser

Terapia cu laser

Terapia cu Laser este o soluție modernă și eficientă, având succes în decontaminarea pungilor parodontale și facilitarea reconturării gingiei, reușind să pătrundă mai profund comparativ cu metodele convenționale.

Energia laserului are rolul de a elimina microbii, de a diminua inflamația și de a stimula vindecarea, reducând în același timp neplăcerile și durerile post-operatorii.

Clinica Teodent -  Parodontologie laser

Post-operator, se impune o îngrijire mai riguroasă și respectarea câtorva reguli:

Imediat după intervenție, este indicat un periaj cât mai delicat al dinților, sau chiar numai clătirea cu apă de gură (în cazurile cu sensibilitate crescută)
La o săptămână post-intervențional, înafară de periajul obișnuit, se va adăuga periajul interdental cu periuțe interproximale care pot fi îmbibate în apă de gură
La 3 luni după, se va realiza un nou periaj profesional și detartraj.

După intervenție urmează o etapă de întreținere a rezultatului obținut, pe o perioadă de ani de zile. Este greu de spus cât se mențin rezultatele deoarece depinde mult atât de fiecare caz în parte, cât și de obiceiurile pacientului.

Igiena riguroasă și consultul periodic sunt extrem de importante, împreună cu monitorizarea, pentru a preveni agravarea condiției curente și pentru a înlătura din nou, dacă este cazul, factorul bacterian determinant.

Clinica Teodent />

Redăm zâmbete și încredere de peste 15 ani!

Avem încrederea pacienților noștri, chiar și a celor foarte mici!

154
Recenzii de 5 stele de la clienți fericiți Află mai multe
Clinica Teodent >

Am inceput colaborarea cu dna. Dr. Mateiuc din 2008 de cand lucra la un cabinet la Iasi. Intre timp am plecat din tara si mandria mea este ca medicul igienist actual mereu lauda lucrarile facute de dna. doctor. De cate ori revin in tara, daca imi permite timpul trec pe la dna. doctor sa o salut. Felicitari pentru ascensiunea profesionala si pentru toate realizarile din acesti ani!

Client Teodent

Elena Mitrea

liber profesionist

Clinica Teodent >

Sunt pacienta a acestui cabinet. Se evidentiaza prin buna organizare, punctualitate, acte medicale de calitate cu aparatura moderna, si o buna comunicare cu pacientul, ceea ce iti ofera confort si siguranta. FELICITARI!

Client Teodent

Mariana Ichim Hodan

solist vocal si prezentatoare TV

Clinica Teodent >

Sunt pacienta acestui cabinet, multumesc echipei de doctori care au avut grija de aspectul zambetului meu.

Client Teodent

Isabella Pamparau

Castigatoarea Next Star 2014

Clinica Teodent >

In urma unui accident am pierdut un dinte din fata. Dupa 2 luni de cautari la medici din Botosani si Iasi, nimeni nu imi putea rezolva problema, fiind prea tanara pentru a face o lucrare sau un implant. Mi s a recomandat cabinetul teodent, d-na dr. Mateiuc a folosit o tehnica mai rara si mi-a refacut dintele fara sa mi-i afecteze pe ceilalti. In sfarsit pot zambi din nou!

Client Teodent

Anda Ciobanu

eleva

Clinica Teodent >