Îngrijirea lucrărilor protetice
Află cum te poți bucura de lucrări dentare cât mai mult timp, asigurându-le estetica și funcționalit...
Pentru a pune un diagnostic, medicul stomatolog efectuează un consult de specialitate. În anumite cazuri, pacientului îi este recomandat un medic specialist în parodontologie care poate efectua un examen local minuțios prin sondaj paradontal.
Boala parodontală este cauzătă de bacteriile din placa dentară, afectând atât tinerii cât și persoanele vârstnice
Factorii declanșatori pot fi obiceiurile vicioase (fumatul și consumul excesiv de alcool), periajul incorect și igiena orală precară,coroanele și punțile dentare neadaptate anatomic sau vechi (care favorizează acumularea de placă bacteriană), anumiți factori de mediu, un stil de viață nesănătos și o alimentație necorespunzătoare
Există de asemenea o formă a bolii parodontale cauzată de modificări hormonale (precum sarcina sau menopauza), însă în acest caz vorbim de gingivită reversibilă.
Mai există și cazuri în care boala parodontală este cauzată de anomalii ento-maxilare – de exemplu cazurile în care este necesară corectarea ocluziei prin purtarea unui aparat ortodontic și, nu în ultimul rând, menționăm și factorul ereditar.
Această afecțiune nu cauzează întotdeauna dureri și adesea evoluează asimptomatic, motiv pentru care controlul periodic este esențial. Pacienții nu pot aprecia gravitatea situației și adesea se prezintă atunci când au deja sângerări gingivale. Numai un medic stomatolog poate diagnostica boala parodontală (mai ales în stadiu incipient), și poate îndruma pacientul către un doctor specializat în parodontologie.
Gingivita
Parodontita superficială
Parodontita profundă
Pentru a pune un diagnostic, medicul stomatolog efectuează un consult de specialitate.
În anumite cazuri, pacientului îi este recomandat un medic specialist în parodontologie care poate efectua un examen local minuțios prin sondaj paradontal.
Este nevoie de asemenea de o anamneză amănunțită și de o radiografie, aceasta din urmă oferind informații detaliate și precise despre starea danturii, inclusiv despre eventualele pierderi osoase din jurul dinților.
Uneori se realizează o parodontometrie, adică un set de măsurători efectuate pentru fiecare dinte în parte, care ajută la determinarea stadiului bolii și la monitorizare în timp, prin oferirea unor parametri de reper.
În prima etapă a tratamentului se încearcă reducerea factorilor favorizanți, care determină afecțiunea – placa bacteriană și tartrul.
Această abordare nechirurgicală se adresează cazurilor simple în fază incipientă, și este compusă din periaj profesional și detartraj periodic
În stadiile mai avansate ale bolii, ulterior tratamentului menționat anterior, este necesară o intervenție chirurgicală, care poate fi realizată convențional sau cu ajutorul laserului.
Scopul operației este de a curăța cât mai bine țesutul afectat din zonele altfel inaccesibile, dar și de a suplini lipsa osului sau gingiei, dacă este cazul. Din păcate, câteodată tratamentul implică și extracții dentare, ca ultimă soluție pentru dinți ce nu pot fi salvați.
Terapia cu Laser este o soluție modernă și eficientă, având succes în decontaminarea pungilor parodontale și facilitarea reconturării gingiei, reușind să pătrundă mai profund comparativ cu metodele convenționale.
Energia laserului are rolul de a elimina microbii, de a diminua inflamația și de a stimula vindecarea, reducând în același timp neplăcerile și durerile post-operatorii.
După intervenție urmează o etapă de întreținere a rezultatului obținut, pe o perioadă de ani de zile. Este greu de spus cât se mențin rezultatele deoarece depinde mult atât de fiecare caz în parte, cât și de obiceiurile pacientului.
Igiena riguroasă și consultul periodic sunt extrem de importante, împreună cu monitorizarea, pentru a preveni agravarea condiției curente și pentru a înlătura din nou, dacă este cazul, factorul bacterian determinant.
Am inceput colaborarea cu dna. Dr. Mateiuc din 2008 de cand lucra la un cabinet la Iasi. Intre timp am plecat din tara si mandria mea este ca medicul igienist actual mereu lauda lucrarile facute de dna. doctor. De cate ori revin in tara, daca imi permite timpul trec pe la dna. doctor sa o salut. Felicitari pentru ascensiunea profesionala si pentru toate realizarile din acesti ani!
Sunt pacienta a acestui cabinet. Se evidentiaza prin buna organizare, punctualitate, acte medicale de calitate cu aparatura moderna, si o buna comunicare cu pacientul, ceea ce iti ofera confort si siguranta. FELICITARI!
Sunt pacienta acestui cabinet, multumesc echipei de doctori care au avut grija de aspectul zambetului meu.
In urma unui accident am pierdut un dinte din fata. Dupa 2 luni de cautari la medici din Botosani si Iasi, nimeni nu imi putea rezolva problema, fiind prea tanara pentru a face o lucrare sau un implant. Mi s a recomandat cabinetul teodent, d-na dr. Mateiuc a folosit o tehnica mai rara si mi-a refacut dintele fara sa mi-i afecteze pe ceilalti. In sfarsit pot zambi din nou!
Citește articolele noastre pentru a descoperi noutăți din domeniu, informații utile, probeleme de sănătate orală și variante de tratament.