Ce este ortodonția ?

Ortodonția este ramura medicinii dentare care are ca principal scop corectarea dizarmoniilor dento-maxilo-faciale.

O ocluzie incorectă sau dinți înghesuiți/spațiați/strâmbi nu înseamnă doar un aspect mai puțin armonios, ci și perturbarea anumitor funcții (respirație, fonație, masticație, deglutiție).

Cu ajutorul tratamentului ortodontic pot fi restabilite estetica și echilibrul funcțiilor care, împreună, alcătuiesc un zâmbet frumos și sănătos.

Clinica Teodent - Ortodontie

Etapele tratamentului

1. Examinarea iniţială

În cadrul primei consultații, se va determina dacă este necesar tratamentul ortodontic și, dacă da, pacientul va fi informat cu privire la procedura completă de diagnostic.

Clinica Teodent - Ortodontie

2. Înregistrări diagnostice

Pentru a putea stabili un diagnostic corect și a compune un plan de tratament complet, este nevoie de câteva informații. În primul rând, se vor lua amprentele ambelor arcade pentru a obține modele de studiu.

Sunt necesare și radiografii (ortopantomografie, teleradiografie de profil, iar pentru anumite situații speciale tomografii de articulație (CBCT) maxilar/mandibulă) și fotografii (extra- și intra-orale).

Diagnosticul complet include toate problemele depistate în urma investigațiilor menționate anterior.

Clinica Teodent - Ortodontie

3. Prezentarea planului de tratament

Planul de tratament reprezintă setul de soluții pentru problemele depistate în etapa de diagnosticare.

După analiza aprofundată, medicul prezintă pacientului sau părinților acestuia toate problemele depistate, explicând în detaliu care sunt cauzele dar și soluțiile pentru acestea. Va oferi o serie de recomandări și în cadrul discuției va fi stabilit planul de tratament personalizat.

De asemenea, se vor discuta și costurile, durata estimativă și eventualele complicații ce pot apărea.

Sunt menționate și responsabilitățile pacientului (de obicei în prezența unui părinte). Acestea includ, dar nu se limitează la: păstrarea igienei orale, menținerea în stare bună a aparatului dentar și respectarea programărilor făcute.

Lipsa de cooperare a pacientului poate prelungi durata tratamentului ortodontic.

Clinica Teodent - Ortodontie

4. Începerea tratamentului

Odată stabilit planul de tratament, în cadrul primei ședințe se vor plasa modulele de separare (inelușe de cauciuc) între dinții din spate, pentru a crea spațiu pentru inelele ortodontice ce vor fi introduse la următoarea vizită.

Pacientul va reveni într-o săptămână pentru a i se aplica bracketurile (în cazul aparatului fix).

Clinica Teodent - Ortodontie

5. Colajul (aplicarea) bracket-urilor

Această etapă presupune, de obicei, două vizite la interval de o săptămână. La prima vizită, sunt plasate pe molari inelele ortodontice. Aceasta este o vizită simplă în care se încearcă mai multe dimensiuni de inele până se potrivesc perfect cu dimensiunea molarilor pe care se aplică.

Odată descoperite cele potrivite, acestea sunt adaptate şi cimentate pe dinți. Această vizită durează, de obicei, 30-40 de minute.

La a doua vizită, sunt plasate bracket-urile pe restul dinților. Acestea sunt aplicate direct pe dinți printr-o procedură de lipire. Arcurile iniţiale sunt, de asemenea, plasate în acest moment. Această vizită durează de obicei 60 până la 90 de minute.

Clinica Teodent - Ortodontie

Cele mai frevente întrebări

Există numeroase nelămuriri legate de tratamentul ortodontic, așa că o să încercăm să răspundem la cele mai frevente.

Intrebare 1
Nu, nu doare! Aplicarea aparatului este complet lipsită de durere, iar tratamentul în sine poate cauza doar un mic disconfort temporar, dar suportabil
Intrebare 2
Aparatul dentar nu influențează vorbirea (decât într-o mică măsură, până când pacientul se obișnuiește cu el)
Intrebare 3
Durata depinde de seriozitatea cazului și de cooperarea pacienților, dar în general, între 2 și 3 ani (https://teodent.ro/durata-tratamentului-ortodontic/)
Intrebare 4
Trebuie evitate alimentele foarte tari, crocante sau lipicioase, care pot desprinde sau sparge brackets
Intrebare 5
Aparatul dentar nu influențează capacitatea pacienților de a face sport, însă în cazul în care este implicată zona feței sau a capului, este indicată purtarea unei gutiere.
Intrebare 6
După scoaterea aparatului dentar este necesară purtarea unui dispozitiv de contenție, pentru a se păstra poziția nou obținută a dinților (durata de purtare va fi stabilită de medicul ortodont)

Pentru alte întrebări, nu ezitați să ne contactați!

Clinica Teodent />

Redăm zâmbete și încredere de peste 15 ani!

Avem încrederea pacienților noștri, chiar și a celor foarte mici!

154
Recenzii de 5 stele de la clienți fericiți Află mai multe
Clinica Teodent >

Am inceput colaborarea cu dna. Dr. Mateiuc din 2008 de cand lucra la un cabinet la Iasi. Intre timp am plecat din tara si mandria mea este ca medicul igienist actual mereu lauda lucrarile facute de dna. doctor. De cate ori revin in tara, daca imi permite timpul trec pe la dna. doctor sa o salut. Felicitari pentru ascensiunea profesionala si pentru toate realizarile din acesti ani!

Client Teodent

Elena Mitrea

liber profesionist

Clinica Teodent >

Sunt pacienta a acestui cabinet. Se evidentiaza prin buna organizare, punctualitate, acte medicale de calitate cu aparatura moderna, si o buna comunicare cu pacientul, ceea ce iti ofera confort si siguranta. FELICITARI!

Client Teodent

Mariana Ichim Hodan

solist vocal si prezentatoare TV

Clinica Teodent >

Sunt pacienta acestui cabinet, multumesc echipei de doctori care au avut grija de aspectul zambetului meu.

Client Teodent

Isabella Pamparau

Castigatoarea Next Star 2014

Clinica Teodent >

In urma unui accident am pierdut un dinte din fata. Dupa 2 luni de cautari la medici din Botosani si Iasi, nimeni nu imi putea rezolva problema, fiind prea tanara pentru a face o lucrare sau un implant. Mi s a recomandat cabinetul teodent, d-na dr. Mateiuc a folosit o tehnica mai rara si mi-a refacut dintele fara sa mi-i afecteze pe ceilalti. In sfarsit pot zambi din nou!

Client Teodent

Anda Ciobanu

eleva

Clinica Teodent >