Clinica Teodent - Fatete Dentare

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt componente estetice realizate în laboratorul dentar, pelicule foarte fine de înaltă rezistență și durabilitate, care sunt aplicate pe suprafața vestibulară a dintelui de către medicul stomatolog, în scopul îmbunătățirii esteticii.

Fațetele sunt din ce în ce mai populare deoarece reprezintă o metodă minim invazivă de a rezolva anumite probleme stomatologice: dinți fracturați, cu mici imperfecțiuni de formă sau culoare și ușoare malpoziții.

Care este rolul/scopul fațetelor dentare ?

Scopul cel mai cunoscut este un zâmbet mai alb, dar fațetele dentare îndeplinesc mai multe roluri. Ele pot schimba nu doar culoarea, dar și forma, dimensiunea și uneori poziția dinților. Fațetele nu pot îmbunătăți masticația, nu modifică ocluzia și nici nu pot întări un dinte afectat de carie.

Fațetele dentare sunt diferite de coroanele dentare. Deși pot fi confecționate din materiale asemănătoare, coroanele acoperă în totalitate dintele, îl protejează sau îi refac structura și îi redau funcțiile, ceea ce fațetele nu pot face, ele acoperind doar fața vizibilă a dinților.

Fațetele dentare nu au rol funcțional, motiv pentru care se aplică numai pe dinți sănătoși, cu o structură preponderent bună.

Clinica Teodent - Fatete Dentare

Indicații fațete dentare

Fațetele dentare sunt utile în cazul pacienților cu:

 • Dinți fracturați
 • Dinţi cu treme (spaţii) sau diastemă (strungăreaţă)
 • Dinți cu imperfecțiuni de culoare care nu răspund la albire convențională
 • Dinți cu mici imperfecțiuni de formă
 • Dinți cu ușoare malpoziții
Clinica Teodent - Fatete Dentare

Contraindicații fațete dentare

Fațetele dentare nu pot fi aplicate pe dinți care prezintă carii, infecții sau plombe foarte mari, dinți foarte abrazați sau erodați, nu sunt recomandate în cazuri de bruxism, etc.

Pacienţii trebuie de asemenea să aibă o igienă orală foarte bună și un ţesut parodontal sănătos. Boala gingivală poate compromite aspectul estetic chiar şi al unei lucrări foarte bine realizate.

Practic, dinții pe care se aplică fațete dentare trebuie să fie în stare bună și să-și poată îndeplini cu succes scopul funcțional.

Uneori este posibil ca unul sau o parte din dinți să aibă nevoie de mai multe proceduri, ceva mai invazive (de exemplu, pentru carii mai profunde, etc), și atunci se poate apela la coroane dentare. Alegând aceeași culoare pentru fațetele dentare ceramice și pentru coroane ceramice, se poate obține un zâmbet frumos și sănătos.

Clinica Teodent - Fatete Dentare

Ce trebuie să știți înainte de a opta pentru fațete dentare

Zâmbetul este ceva unic și personal. Nu tuturor ni se potrivește același tip de zâmbet, și deci același tip de fațete. Uneori pacienții consideră că știu ce li se potrivește, sau sunt fascinați de un anumit tip de fațete dentare ale unor celebrități, însă este important de reținut că, la fel ca la o tunsoare, nu orice se potrivește oricui.

Specialiștii din clinica Teodent vor sfătui cu privire la forma, dimensiunea și culoarea care să se apropie cât mai mult de dinții naturali, pentru un rezultat optim, care să fie în armonie cu fața pacientului. Analizele dentare și faciale, împreună cu o discuție deschisă și sinceră despre așteptări și dorințe vor duce la o experiență plăcută și un zâmbet estetic și funcțional.

Nu este necesar să puneți fațete pe toți dinții! Veți putea stabili împreună cu medicul numărul necesar de fațete dentare – poate fi vorba chiar și de un singur dinte, în funcție de caz. Este important ca atunci când nu se pun fațete pe mai mulți dinți, cei care sunt naturali să fie în stare perfectă, pentru a nu exista diferențe sesizabile

Clinica Teodent - Fatete Dentare

Avantajele fatetelor dentare

Principalul avantaj al fațetelor dentare este un zâmbet frumos, natural care insuflă încredere în sine. Tocmai din acest motiv este esențială o comunicare deschisă și sinceră cu medicul stomatolog, pentru a alege o potrivire 100% de formă și culoare.

Clinica Teodent - Fatete Dentare
 • Fațetarea este o soluție pe termen lung, păstrând aspectul frumos al zâmbetului timp de 10-15 ani sau mai mult, în funcție de cum au fost îngrijiți.
 • Fațetarea poate rezolva anumite probleme minore (dinți ușor strâmbi, ciobiți, sparți sau cu spații între ei).
 • Nu este necesară o perioadă de recuperare.
 • Materialele utilizate sunt biocompatibile, fiind astfel tolerate perfect de țesuturile moi.
 • Procedura este minim invazivă.
 • Fațetele dentare sunt durabile și rezistă mai bine la colorare decât smalțul natural.
 • Fiind netede și lucioase, împiedică într-o anumită măsură aderarea plăcii bacteriene, diminuând riscul inflamării gingiilor.

Materialele din care sunt realizate fațetele dentare

Fațetele dentare pot fi confecționate din compozit (material plastic), ceramică și zirconiu. Există diferențe în ceea ce privește calitatea, aspectul și desigur prețul fațetelor dentare.

Pentru a cunoaște avantajele și dezavantajele fiecărui tip de material și pentru a alege tipul corect de fațete dentare, aveți detalii pe pagina Fațete dentare ceramică zirconiu

Teodent Fatete dentare
Clinica Teodent - Fatete Dentare

Tipuri de fațete dentare

Fațete dentare fără preparație

Utilizabile atunci când dinții sunt aliniați dar prezintă mici spații între ei.

Fațete dentare cu preparație

Potrivite atunci când dinții prezintă carii sau plombe, dacă sunt puțin rotați, inegali ori strâmbi sau dacă linia mediană nu este aliniată.

Fațete dentare cu preparație minimă

Se adresează majorității pacienților, fiind o alegere optimă atunci când dinții sunt cât de cât drepți prezentând totuși mici defecte, dacă forma nu trebuie modificată mult și cea mai mare problemă este culoarea.

Etapele montării fațetelor dentare

 • 1

  Consultația primară cu un medic stomatolog / chirurg

 • 2

  Primul pas este consultația în cadrul căreia se vor stabili: tipul de fațete, culoarea, forma, modul de preparație, profilul incizal, etc. Se vor stabili toate detaliile legate de aspect și funcționalitate împreună cu medicul, pentru asigurarea unui rezultat satisfăcător.

 • 3

  Apoi se va efectua profilaxia, care este obligatorie fiindcă asigură o bază corespunzătoare: detartraj, igienizare și, dacă este cazul, tratament.

 • 4

  Dacă se optează pentru fațete cu șlefuire, acesta este momentul în care se va efectua șlefuirea minim invazivă a suprafeței vizibile a dinților. Nu trebuie să vă îngrijorați deoarece șlefuirea nu va modifica aproape deloc dimensiunea dinților, va fi aproape insesizabilă. Dacă totuși dinții sunt înghesuiți sau strâmbi (dar nu suficient cât să necesite tratament ortodontic), este posibil să fie necesară înlăturarea unui strat puțin mai mare.

 • 5

  Se vor lua amprente și se vor realiza fațete dentare temporare care au exact aceeași dimensiune și aproximativ același aspect cu cele permanente, care vor ajuta pacienții să-și dea seama de zâmbetul final. În perioada de timp necesară pentru realizarea fațetelor, suprafețele șlefuite vor fi acoperite cu un material provizoriu.

 • Dacă se convine, după o perioadă de probă, asupra caracteristicilor finale ale fațetelor, se trece la următorul pas.

 • 6

  Pe fiecare dinte se aplică un material de cimentare care va lipi fațeta dentară de dinte, prin sistemul de izolare a salivei. Acest proces este foarte important, deoarece la final elementele vor funcționa ca un singur dinte! Adezivul utilizat nu necesită mult timp pentru întărire și pacienții nu au nevoie de o perioadă de refacere după terminarea procedurii.

 • Este posibil, totuși, să apară o sensibilitate dentară asociată cimentării, însă aceasta va dispărea după câteva ore, existând totuși posibilitatea să revină din când în când pe parcursul următoarelor zile. Pentru simptome care persistă sau se agravează, este necesar ca pacienții să consulte medicul stomatolog.

 • De asemenea, după cimentarea fațetelor dentare, este posibil ca gingiile să fie inflamate o scurtă perioadă, caz în care un analgezic poate fi de ajutor.

Clinica Teodent />

Redăm zâmbete și încredere de peste 15 ani!

Avem încrederea pacienților noștri, chiar și a celor foarte mici!

154
Recenzii de 5 stele de la clienți fericiți Află mai multe
Clinica Teodent >

Am inceput colaborarea cu dna. Dr. Mateiuc din 2008 de cand lucra la un cabinet la Iasi. Intre timp am plecat din tara si mandria mea este ca medicul igienist actual mereu lauda lucrarile facute de dna. doctor. De cate ori revin in tara, daca imi permite timpul trec pe la dna. doctor sa o salut. Felicitari pentru ascensiunea profesionala si pentru toate realizarile din acesti ani!

Client Teodent

Elena Mitrea

liber profesionist

Clinica Teodent >

Sunt pacienta a acestui cabinet. Se evidentiaza prin buna organizare, punctualitate, acte medicale de calitate cu aparatura moderna, si o buna comunicare cu pacientul, ceea ce iti ofera confort si siguranta. FELICITARI!

Client Teodent

Mariana Ichim Hodan

solist vocal si prezentatoare TV

Clinica Teodent >

Sunt pacienta acestui cabinet, multumesc echipei de doctori care au avut grija de aspectul zambetului meu.

Client Teodent

Isabella Pamparau

Castigatoarea Next Star 2014

Clinica Teodent >

In urma unui accident am pierdut un dinte din fata. Dupa 2 luni de cautari la medici din Botosani si Iasi, nimeni nu imi putea rezolva problema, fiind prea tanara pentru a face o lucrare sau un implant. Mi s a recomandat cabinetul teodent, d-na dr. Mateiuc a folosit o tehnica mai rara si mi-a refacut dintele fara sa mi-i afecteze pe ceilalti. In sfarsit pot zambi din nou!

Client Teodent

Anda Ciobanu

eleva

Clinica Teodent >