Anestezie și sedare

Pacienților, dar mai ales copiilor, le este adesea frică de stomatolog, așa că abordarea este extrem de importantă, pentru a crea o relație bazată pe încredere.

În cazul copiilor, pentru procedurile mai simple, cărticelele de povești, jucăriile sau desenele animate pot fi o metodă de distragere. Însă atunci când este vorba de proceduri mai complicate, este posibil să fie nevoie de sedare.

Același lucru este valabil și pentru adulți și pacienții cu nevoi speciale, care se pot simți intimidați în cabinet sau care nu pot coopera.

 

anestezie-copil-dentist-botosani

 

Noi utilizăm două tipuri de anestezie: locală și sedare intravenoasă (caz în care pacienții totuși pot resimți durere, așa că de obicei este însoțită și de anestezie locală).

Tehnica de anesteziere va fi aleasă de medic împreună cu părinții pacientului, în funcție de situație și de regiunile care necesită desensibilizare.

În cazul anesteziei intravenoase (sedare prin venă), se administrează o mică injecție în braț care va reduce frica și va ajuta pacientul să se simtă mai relaxat în raport cu tratamentul pe care îl va primi. Pacientul va avea senzația că a dormit. Cel mai adesea, sedarea de acest tip este completată de anestezie locală. Pulsul și respirația sunt monitorizate cu ajutorul unui dispozitiv medical care se fixează pe deget.

Sub acest tip de anestezie se poate face orice manoperă stomatologică (extracții, implant, etc) atât la copii cât și la adulti. Efectele încetează la 10-15 minute de când se oprește administrarea intravenoasă a anestezicului.

Sedarea intravenoasă are anumite avantaje:

  • presupune evitarea anesteziei generale în majoritatea cazurilor
  • are efect imediat
  • nu implică riscul de înecare
  • timpul de recuperare este scurt

Din păcate, sedarea intravenoasă presupune și anumite dezavantaje:

  • necesitatea unui cateter intravenos
  • risc de învinețire locală (pe braț)
  • o ușoară amnezie (ceea ce poate fi un avantaj, de fapt, deoarece rareori pacienții își doresc să-și amintească intervenția)
  • pacientul are nevoie de însoțitor ulterior intervenției

Ca o măsură de precauție, pacienții sunt sfătuiți să nu consume mâncare cu 3 ore înainte de intervenție, și să poarte o bluză cu mâneci scurte sau largi.

După trezirea controlată, pacienții staționează aproximativ jumătate de oră pentru a-și reveni, după care pot părăsi clinica.

 

anestezie stomatologie copii cabinet