Laserul diodă devine din ce în ce mai popular datorită beneficiilor pe care le aduce: intervenții minim invazive cu perioadă de recuperare redusă, o gamă extinsă de utilizări în stomatologie, terapia durerii și chiar albire .
Acest instrument face ca toate procedurile să fie mai precise și cu prejudicii reduse asupra țesuturilor. Are aprobare FDA pentru trei tipuri de tratament distincte: chirurgie țesut moale, biostimulare/terapia durerii, albire. Poate fi folosit în siguranță în apropierea lucrărilor și implanturilor dentare.
Laserul diodă poate recontura țesutul cu traumă minimă și fără necroză, oferind un control precis și având efect de hemostază. Toate acestea înseamnă confort ridicat pentru pacient, sângerare redusă și recuperare mai rapidă.
Având în vedere proprietățile laserului diodă, este necesară o cantitate mult mai mică de anestezic și, în plus, țesutul reacționează mai bine în urma tratamentului.
Laserul diodă poate fi utilizat în
Chirurgie – pentru gingivectomii/gingivoplastii, chiuretaje parodontale, excizii (fibroame, papiloame, etc), frenectomii, descoperiri de implant, biopsii, incizii și drenaje abcese, hemostază, etc.
Iradiere – tratamentul aftelor bucale/labiale și hemangioamelor, decontaminare endodontică și parodontală, desensibilizare dentară.
Terapia Durerii
Albire dentară (în doar 20 de minute, fără sensibilitate)
Laserul cu diodă poate fi utilizat cu success într-o multitudine de proceduri zilnice în cadrul clinicilor stomatologice: pregătirea țesutului pentru coroane dentare, controlul sângerării și contaminării în timpul pregătirii marginilor pentru amprentă, descoperirea implanturilor, curățarea țestului din jurul coroanelor și punților dentare, etc. Toate acestea se fac cu minima sângerare și cu o cantitate foarte mică de anestezic.
Laserul diodă poate fi utilizat și pre-procedural, pentru decontaminarea zonei. Datorită efectului bactericid, poate fi utilizat cu success în cazul de boală parodontală și în terapia parodontală asistată laser. Efectul bactericid îl face potrivit pentru utilizare înainte de procedurile de detartraj cu ultrasunete.
Gingia este un țesut bine irigat cu sânge, motiv pentru care utilizarea laserului diodă este varianta optimă în cazul remodelării gingivale. Situațiile care necesită astfel de intervenții sunt variate, de la îndepărtarea gingiei pentru a face loc unui molar în erupție, la frenectomie sau pentru pacienții care suferă de boală parodontală.
Acestea sunt doar o parte din gama de proceduri la care poate fi utilizat, însă cel mai important lucru de reținut este că prin folosirea laserului diodă vindecarea este mai rapidă, iar durerea și sângerările post-operatorii sunt semnificativ reduse.