Lucrările dentare sunt investiții prețioase în sănătatea orală și necesită o atenție deosebită pentru a garanta menținerea esteticii și funcționalității acestora pe termen lung.

Pentru a vă bucura cât mai mult timp de lucrările protetice, este important să aveți în vedere următoarele aspecte:

 

  • Sănătatea orală și igiena riguroasă: Pentru intervenții de succes, indifferent dacă este vorba de implant, protetică sau orice altceva, este necesară o cavitate orală curată. Depozitele de tartru, cariile netratate sau resturile de rădăcini neextrase pot afecta durabilitatea lucrărilor. O igienă orală adecvată, inclusiv periaj zilnic cu o periuță cu peri moi, folosirea aței dentare și vizitele regulate la medicul stomatolog pentru detartraj și curățare profesională sunt esențiale. Lucrările protetice, la fel ca dinții naturali, trebuie să fie igienizate corespunzător în fiecare zi. Pentru lucrările tip punte, există ață dentară special care poate pătrunde în spațiul dintre coroană și gingie pentru a elimina eventualele reziduuri alimentare. De asemenea, dușul bucal poate fi de un real ajutor!

 

  • Evitarea obiceiurilor dăunătoare: Alimentele tari sau lipicioase pot pune la încercare rezistența lucrărilor dentare, astfel încât vă recomandăm ca acestea să fie evitate. consumul excesiv de alimente și băuturi care conțin coloranți puternici, cum ar fi afinele, zmeura, bomboanele colorate sau băuturile precum vinul roșu și cafeaua, poate duce la decolorarea și pătarea lucrărilor dentare. În plus, fumatul este un alt obicei dăunător care poate afecta aspectul și integritatea lucrărilor protetice.

 

  • Protejarea împotriva bruxismului: Bruxismul, care se manifestă prin scrâșnirea sau măcinarea dinților, poate exercita presiuni semnificative asupra dinților și a lucrărilor dentare. Aceste forțe excesive pot provoca uzura rapidă, fisuri sau chiar fracturi ale dinților și lucrărilor protetice. În astfel de cazuri, medicul poate recomanda purtarea unei gutiere de protecție pe timpul nopții. Această gutieră este personalizată pentru a se potrivi confortabil pe arcada dentară și pentru a crea o barieră protectoare între dinți, ajutând la redistribuirea forțelor exercitate în timpul bruxismului și prevenind uzura excesivă a lucrărilor dentare.

 

  • Îngrijirea corectă a lucrărilor mobile: Îngrijirea corespunzătoare a lucrărilor dentare mobile, cum ar fi protezele parțiale sau totale, este crucială pentru menținerea igienei orale și durabilității acestor dispozitive. După fiecare masă, este recomandat să scoateți proteza pentru a îndepărta eventualele resturi alimentare care s-au acumulat, curățând cu atenție toate suprafețele protezei. Utilizați soluții speciale de curățare pentru a menține proteza în condiții optime, iar atunci când nu o purtați, păstrați-o într-o soluție dezinfectantă (există tablete și soluții speciale la farmacii) sau în apă curată pentru a evita deformările și deteriorările.

 

În final, pentru menținerea sănătății orale și a durabilității lucrărilor dentare, respectarea igienei orale, vizitele regulate la medicul stomatolog și atenția acordată obiceiurilor zilnice sunt cruciale. Alegeți întotdeauna prevenția și menținerea pentru un zâmbet sănătos și frumos pe termen lung.